Dünya Avrupalılar isyan bayrağını açtı

Avrupalılar isyan bayrağını açtı

08.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fransızlar ayaklanıyor. Yunanlılar da. Zamanı gelmişti zaten. İki ülkede önceki gün gerçekleştirilen seçimler aslında Avrupa’nın mevcut ekonomik stratejisi hakkında referandumlardı.

Avrupalılar isyan bayrağını açtı

Oyların politikaları değiştirmesinin ne kadar vakit alacağı belli olmasa da kemer sıkma politikalarıyla krizden çıkma politikalarının vadesi doluyor. Avrupalı seçmenlerin kıtanın en iyileri ve en parlaklarından daha bilge olduğu ortaya çıktı. Küçülen bir ekonomide harcamaları kesmek krizi sadece daha da derinleştirir. İrlanda finans piyasalarını memnun etmek için herkesten daha sıkı kemer sıkma politikaları uyguladı. Ama İrlanda’nın borç alma maliyeti İspanya ve İtalya’dan daha yüksek. * Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman’ın New York Times’da yayınlanan yazısından kısaltılarak çevrilmiştir.

Haberin Devamı




Sandıkları öfke teslim aldı

Fransızlar pazar günü ekonomik krizin yüküne daha zenginlere kaydırmayı ve kemer sıkma politikalarını hafifleştirmeyi vaat eden Sosyalist adayı seçtiler. Artan hoşnutsuzluk Yunanistan’da da görüldü. Seçmenler iki ana partiyi çarpıcı bir şekilde reddedetti. Birçok insan oylarını aşırı sağ ve sol küçük partilere verdi. Almanya’da ise Merkel’in Hıristiyan Demokratları ve iş çevrelerine yakın Özgür Demokratlar en kuzeydeki eyalet Schleswig-Holstein’da seçimi kaybettiler. Merkel’in 2013’te tekrar seçilmesi için şansının azaldığına işaret olarak yorumlanabilir.