Dünya Ay’a definin bedeli 12 bin 500 dolar

Ay’a definin bedeli 12 bin 500 dolar

05.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ay Ekspresi, Ay’ın yüzeyine inen ilk ticari firma olma şansını elde etti. Firmanın, öldükten sonra Ay’a gömülmek isteyenler için de özel tarifelerinin yanı sıra Ay’dan maden toplama şansı olacak

Ay’a definin bedeli 12 bin 500 dolar

ABD merkezli Ay Ekspresi, Federal Havacılık Kurumu’ndan (FAA) Ay’a ticari ulaşım seferi düzenleme izni alan ilk özel firma oldu. Ay’a yapılması planlanan iki haftalık yolculuğun tarihi 2017 olarak açıklanırken, bavul büyüklüğündeki uzay aracı Rocket Lab’in ürettiği füzeyi taşıyacak. Bilimsel deney ekipmanı ile ticari eşyalar taşıyacağı açıklanan insansız uzay aracı, öldükten sonra Ay’da gömülmek isteyen kişilerin yakıldıktan sonra kalan küllerini taşıma misyonunu da yerine getirebilecek.
Maden fırsatı
Tarifeye göre şirket bir gram külü 12 bin 500 dolara aya taşırken, üç gram kül için 25 bin, yedi gram kül için de 50 bin dolar ücret alacak.Ay’a ilk ulaşan ticari firma olmanın ekonomik kazançları da olacak. Ay’da “geleceğin yakıtı” olarak adlandırılan ‘helyum-3’ gazı ile teknoloji ürünlerinde kullanılan trilyonlarca dolar değerindeki maden bulunuyor. Ay’a araç indiren ilk ticari firmaya verilecek Lunar X Ödülü için de yarışacak. Google yolculukla ilgili 2007’de 20 milyon dolarlık bir ödül açıklamıştı.