Dünya Azerbaycan’dan tek taraflı ateşkes

Azerbaycan’dan tek taraflı ateşkes

04.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki, Dağlık Karabağ’da önceki gün başlayan sıcak çatışmalar dün sabah da devam etti.

Azerbaycan’dan tek taraflı ateşkes

Azarbaycan Dışişleri Bakanlığı ise dün yaptığı bir açıklama ile tek taraflı ateşkes ilan ettiklerini belirtti. Kararın uluslararası kamuoyunun çağrısından dolayı alındığı vurgulanan bakanlık açıklamasında, Azerbaycan’ın 2 Nisan’dan itibaren kazandığı toprakların savunmasını güçlendirmeye başlayacağı ifade edildi. Açıklamada, iki sivilin yaşamını yitirdiği, Azerbaycan’ın en az 12 askerinin, Ermeni güçlere mensup 18 askerin öldürüldüğü aktarıldı.

Bakü, Ermenistan güçlerinin 21 yıllık ateşkesi son 24 saat içinde en az 130 defa ihlal ettiği öne sürerken, Ermenistan ise Azerbaycan’ın 2 Nisan’da tank, obüs ve helikopterler ile büyük bir taarruza başladığını iddia etti. Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, ‘stratejik tepeler ve yerleşim alanlarının’ ele geçirildiği ve 6 Ermeni tankının yok edildiği, Bakü cephesinde ise bir helikopterin vurulup bir tankın da kara mayını nedeniyle imha edildiği belirtildi.

İHA’yı düşürdüler
Azerbaycan ordusunun, Ermenistan’a ait bir insansız hava aracını (İHA) Ermenistan-Azerbaycan cephe hattının Füzuli bölgesinde uçuş yaparken tespit edilerek vurduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

Azerbaycan’dan tek taraflı ateşkes


ABD Kongresi tarafından desteklenen radyo yayımı ve iletişim kurumu Özgür Avrupa Radyosu (RFE/RL) ise, Ağdere ile Terter Rayonu’nda Ermeni tanklarının yok edildiğini aktardı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaşanan çatışmalarda Azerbaycan’ı ‘sonuna kadar’ desteklediklerini belirtirken, ABD ve Rusya başta olmak üzere uluslararası kamuoyu çatışmaların durdurulması çağrısında bulundu. Uzun süredir yaşanan çatışmalara arabulucuk yapmaya çalışan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (OSCE) ise, bugün ve yarın Cenevre’de bir buluşma ayarlamayı planlıyor.

Zafer kazandık
Dağlık Karabağ’daki gelişmelerle ilgili açıklama yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü’nün savaştan değil, barıştan yana olduğunu söyledi. Azerbaycan Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Aliyev, “Provokasyona cevap olarak yürütülen askeri operasyon sonucu büyük askeri zafer kazandık. Bu vesileyle ordumuzu, tüm Azerbaycan halkını tebrik etmek istiyorum. Bundan sonra da düşmanın tüm saldırıları cevapsız kalmayacak” dedi.