Dünya Basketbolcuya karşılık silah taciri!

Basketbolcuya karşılık silah taciri!

19.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD ile Rusya arasında bir süredir var olduğu iddia edilen takas, ilk kez yetkilerce açıkça isim zikredilerek gündeme getirildi. Rusya, ilk kez ABD ile yapılacak bir tutuklu değişiminde, Moskova’nın “ölüm tüccarı” olarak da tanınan silah kaçakçısı Viktor Bout’u talep edebileceğini dile getirdi.

Basketbolcuya karşılık silah taciri

ABD-Rusya ilişkilerine dair dikkat çeken mesajlar veren Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rusya’da tutuklu ABD’li basketbol yıldızı Brittney Griner’in, Rus silah kaçakçısı Viktor Bout ile takas edilmesini umut ettiğini belirtti. Takas önerisi, ilk kez bu kadar yüksek konumlu bir kişi tarafından dile getirilirken, ABD yönetiminin, basketbolcu Griner ve casuslukla suçlanan eski donanma mensubu Paul Whelan’ı kurtarmak için esir takasını müzakere etmek istediği uzun süredir biliniyordu.

Haberin Devamı

Benzer bir şekilde Rusya’nın da, Bout’u, olası bir tutuklu takasının parçası haline getireceğiyle ilgili iddialar da basında yer alıyordu. Ancak ne ABD’li ne de Rus yetkililer, daha önce bu ihtimali açıklamalarına dahil etmemişti. Hatta Rusya’nın, sırf Bout’u geri alabilmek için ABD’li basketbolcuyu tutukladığı da iddia edilmişti.

Basketbolcu Brittney Griner, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgalden birkaç gün önce bagajında esrar yağı bulunduğu iddiasıyla Moskova’daki bir havaalanında gözaltına alınmıştı. Griner, 9 yıl hapis cezasına çarptırılmış, ABD’de ünlü yıldızın geri alınması için Biden yönetimine baskı oluşmuştu.