Dünya Basra’da ortam ‘toz duman!’

Basra’da ortam ‘toz duman!’

06.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Irak petrolünün yaklaşık yüzde 80’inin çıkarıldığı Basra vilayetinde, yaklaşık iki aydır işsizlik, elektrik krizi ve kamu hizmetlerinde yaşanan aksaklıkları protesto amacıyla gösteri yapan halka, güvenlik güçleri ateş açtı. Çok sayıda göstericinin yaşamını yitirdiği belirtilirken, kentte valilik binası dahil bir çok merkezde yangın çıktı, olayları önlemek için sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Basra’da ortam ‘toz duman’

Ülkenin güneyindeki Basra’da yapılan gösterilerde önceki gün bir kişinin daha ölmesinin ardından kentte gerginlik giderek tırmanıyor. Protestocuların, Basra valilik binasını kuşatıp ateşe vermesi üzerine sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Haberin Devamı

Yerel kaynaklar, güvenlik güçleriyle protestocular arasında yaşanan olaylarda 8 kişinin öldüğünü, 30 kişinin yaralandığını duyururken bölgede çatışma ve yangınların devam ettiği bildirildi.

Irak’ta 12 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerde birinci çıkan Sairun koalisyonunu Şii lideri Mukteda es-Sadr da, 8 göstericinin hayatını kaybetmesi sonrası yaptığı açıklamada, güvenlik güçleri içinde “gizli eller” bulunduğunu savundu. Sadr, “Mazlum Basra’mızın trajedisi bizi üzüyor. Asıl sinirimi bozan şey, güvenlik güçleri içinde bulunan gizli ellerin sivil göstericilere yasal olmayan şekilde müdahale etmesi oldu” dedi. Basra’nın yolsuzluk, mezhepçilik ve milislerden arındırılması gerektiğini ifade eden Sadr, “Basra ve halkına zarar verdiğiniz yeter. Sabrımızı test etmemenizi öneriyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ordu çekildi

Basra’daki olaylara müdahale etmek için kente giden Irak ordu birlikleri, olaylar sırasında sivil kayıpların artması ve tepkiler üzerine, askeri araçlarını yol ortasında bırakarak çekildi.

Bu arada Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Eski Başkanı Mesut Barzani, olaylara ilişkin yaptığı açıklamada, “Dünyanın en zengin kentinde insanların içme suyu bulamaması çok tuhaf” dedi.