Dünya Beklenen buluşma!

Beklenen buluşma!

17.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Biden ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında uzun zamandır beklenen zirve dün gerçekleşti. Cenevre’deki zirvede liderler iki ülke arasında “Soğuk Savaş’tan beri en kötü durumda” olan ilişkileri masaya yatırdı.

Beklenen buluşma

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki beklenen zirve, dün İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleşti. Yaklaşık 4 saat süren görüşmenin ardından iki lider ayrı ayrı basın toplantısı düzenledi. Farklılıklara ve anlaşmazlıklara rağmen Rusya ile ABD’nin ortak alanlarda birlikte çalışabileceği mesajını veren Biden, hem Putin’in hem kendisinin “istikrarlı ve öngörülebilir” bir ilişki için sorumluluk hissettiğini belirtti. Biden, ABD’nin çıkarına zarar verecek belirli eylemlere yanıt vermekten de geri durmayacaklarının altını çizerek, “Putin’e benim ajandamın Rusya’ya ya da başka bir ülkeye karşı olmadığını, bunun Amerikan halkı için olduğunu söyledim” ifadesini kullandı. Putin ile istenmeyen çatışma riskinin azaltılması konusunu da konuştuklarını kaydeden Biden, “(Putin ile) Yeni ve karmaşık silahların yayılmasını önlemek için bir stratejik istikrar diyalog mekanizması kurma konusunda mutabık kaldık” dedi.

Haberin Devamı

İki ülke kucaklaşmalı

Biden, Putin’in özellikle NATO bölgesindeki “rahatsız edici” rolünden uzaklaşıp uzaklaşmadığının sorulması üzerine, “Şu anda Putin’in en son istediği şeyin yeni bir soğuk savaş olduğunu düşünüyorum. Şimdi onun sözlerini doğrudan nakletmeyeyim, bu doğru olmaz” diye konuştu. Putin’e, iki ülkenin kucaklaşması gerektiğini aktardığını kaydeden Biden, “Onun bunu gerçekten anladığını düşünüyorum. Bu onun hazır olduğu, kollarını açıp ‘Hadi gel’ diyeceği anlamına gelmiyor. Halen etrafının sarıldığından kaygılanıyor. Halen bizim aslında onu indirmeyi planladığımızdan kaygı duyuyor” değerlendirmesinde bulundu.

Büyükelçiler dönüyor

Rusya Devlet Başkanı Putin de Biden ile görüşmelerinin oldukça yapıcı geçtiğini söyledi. Putin, “Biden ile görüşmede herhangi bir düşmanlık yoktu, tam aksine, toplantı ilkeli şekilde gerçekleşti. Birçok konuda pozisyonlarımız ayrılıyor. Ancak her iki taraf da birbirimizi anlama ve pozisyonların yakınlaşması konusunda, yol arayışı konusunda isteğini gösterdi. Görüşme, oldukça yapıcıydı” dedi. İki ülkenin büyükelçiliklerinin daha önce istişareler için kendi ülkelerine çağrıldığını anımsatan Putin, “Büyükelçiler meselesini çözdük. Rusya ile ABD büyükelçilerinin yeniden görev yerlerine dönmeleri konusunda Biden ile anlaştık” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Tolstoy’la Biden’a mesaj

Biden’ın kendisini “katil” olarak tanımladığını anımsatan Putin, şunları kaydetti: “Biden beni telefonda aradı. Bu konuyu konuştuk. Bu açıklamaları uygun gördüm. Biden bana görüşme teklifinde bulundu. Görüştük ve görüşmemiz çok yapıcı geçti. Bir kez daha Biden’ın tecrübeli biri olduğunu gördüm. Yaklaşık iki saat yüz yüze görüştük. Her bir liderle bu kadar ayrıntılı yüz yüze görüşme olmuyor.” Putin, Biden ile görüşmesi sonrası ikili ilişkiler konusundaki beklentilerle ilgili Rus yazar Lev Tolstoy’un sözlerinden örnek vererek, “Hayatta, mutluluk yok, sadece hayatının kıvılcımları var. Bunlara değer verin. Bana göre bu durumda aile güveni olamaz, ancak kıvılcımlar uçup geçti” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in başbaşa görüştükleri odadaki kitaplar göz kamaştırdı. Kütüphanede Türkçe, Çince, Macarca ve Almanca pek çok kitap bulunduğu belirtiliyor.

‘Nükleer savaş asla başlatılmamalı’

Biden ile Putin arasındaki görüşmenin ardından ortak bir bildiri yayımlandı. ABD ve Rusya arasındaki Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşmasının (Yeni START) kısa bir süre önce uzatıldığına işaret edilen bildiride, “Yeni START’ın uzatılması, nükleer silahların kontrolüne olan bağlılığımızın bir kanıtıdır. Bugün, nükleer savaşta kazananın olmayacağına ve böyle bir savaşın asla başlatılmamasına yönelik bağlılığımızı tekrar teyit ediyoruz. Stratejik istikrar konusunda sağlam ve güçlü, kapsamlı bir ikili diyalog başlatılacak” denildi.

Gorbaçov’la Reagan görüşmesini hatırlattı

ABD Başkanı Biden ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki zirve, Leman Gölü (Cenevre Gölü) kıyısındaki Parc de La Grange villasında düzenlendi. Çok sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı bölgeye 3 bin 500 polis ve özel güç konuşlandırıldı. Zirve nedeniyle şehirde hayat adeta durdu. Cenevre’de, Kasım 1985’te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ile eski SSCB Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov arasında yapılan tarihi zirveden 36 yıl sonra, ABD-Rusya zirvesi heyecanı yaşandı. Putin ile Biden’ın ilk görüşmesinde buluşma yeri olarak Cenevre’nin seçilmiş olması, Soğuk Savaş sırasında 1985 yılında dönemin liderleri Gorbaçov ile Reagan arasında yine bu İsviçre kentinde yapılan görüşmeyi hatırlattı. Zirve öncesi yapılan ilk açıklamaların ardından basın mensuplarının odadan çıktığı sırada Putin ile Biden’ın şakalaşıp karşılıklı güldükleri görüldü.