Dünya Belarus’a AB’den ek yaptırım yolda

Belarus’a AB’den ek yaptırım yolda

16.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği, göçmenleri silah olarak kullandığını iddia ettiği Belarus’a yönelik yaptırımları genişletme kararı aldı. Geçişleri kolaylaştıran kişi ve kuruluşlara da yaptırım geliyor.

Belarus’a AB’den ek yaptırım yolda

Avrupa Birliği (AB), Polonya sınırındaki krizin ardından Belarus’a yönelik yaptırımların kapsamını genişletme kararı aldı. AB Konseyi’nden yapılan açıklamaya göre, AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda alınan karar, “Belarus rejiminin insanları siyasi amaçlar için silah olarak kullanmasına karşılık verilmesine” imkan tanıyacak.

Haberin Devamı

AB Konseyi kararı ve düzenlemesiyle, Belarus’a yönelik yaptırım rejimine getirilen değişiklik, yaptırım listesine alınacak kişi ve kuruluşlarla ilgili kriterleri genişletiyor. Böylece Belarus’tan Polonya, Litvanya, Letonya gibi AB ülkelerine yasa dışı geçişleri kolaylaştıran faaliyetleri organize eden, bunlara katkı sağlayan kişi ve kuruluşların da yaptırımlarla hedef alınması mümkün olacak.

Havayolları izleniyor

Nitekim AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Polonya ile yaşanan göçmen krizinden dolayı AB’nin Belarus’a yönelik yaptırımlarını hava yolu şirketleri de dahil olmak üzere genişleteceğini açıkladı. Avrupa’nın Belarus’a tepki gösterme konusunda “hızlı ve birlik içinde” olduğunu savunan Von der Leyen, “Önümüzdeki günler belirleyici olacak” diyerek, AB’nin mültecilerin ulaşımını yapan hava yolu şirketlerine yaptırım uygulayabileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Irak, Suriye, Afganistan gibi ülkelerden gelen binlerce kişinin Belarus’tan başta Polonya olmak üzere komşu AB ülkelerine girmeye çalışması son  haftalarda AB ile Belarus arasında krize neden olmuştu. AB yönetimi, Belarus’u bu kişileri AB’yi istikrarsızlaştırmak için araç olarak kullanmakla suçluyor. Belarus ise suçlamayı reddediyor.

Lukaşenko: Kimse dönmek istemiyor!

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Avrupa’ya göç etmekten vazgeçip ülkelerine geri dönmek isteyenlere yardım etmeye hazır olduklarını kaydederken, “Herkesi evlerine götürecek Belavia (Belarus Havayolları) dahil uçaklara bindirmeye hazırız fakat şunu söylemeliyim ki bu insanlar çok inatçı, hiç kimse geri dönmek istemiyor” dedi. Lukaşenko, Belarus tarafının sınırda bekleyenlerin birikmesini önlemek için her şeyi yaptığını da savundu.