Dünya Berlin katili İtalya’da vuruldu

Berlin katili İtalya’da vuruldu

24.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Almanya’nın başkenti Berlin’de, pazartesi günü TIR’la Noel pazarına dalarak 12 kişiyi öldüren Tunuslu Anis Amri, İtalya’nın Milano kentinde vurularak öldürüldü.

Berlin katili İtalya’da  vuruldu

Saldırının ardından kayıplara karışan Amri, Milano’da kimlik kontrolü sırasında bir polise ateş açarak çatışmaya girdi. Avrupa çapında büyük terör paniği yaşanmasına neden olan Tunuslu saldırgan, bir polis memurunu yaraladıktan sonra vurularak öldürüldü.
Amri’nin Berlin’deki saldırının ardından Fransa üzerinden Torino’ya ve Milano’ya geçtiği tespit edildi. Zanlının, olayın ardından bu denli uzun bir mesafe katetmesi, Amir’e birden fazla kişinin yardım ettiği tezini güçlendirdi. 2011’de Tunus’u terk ederek İtalya’ya giden Amri, burada 4 yıl cezaevinde kalmış, 2016’daysa Almanya’ya sığınma başvurusunda bulunmuştu. Amri’nin sığınma başvurusu reddedildiği halde ülkede kalması, sığınma politikaları nedeniyle 2017’de parlamento seçimleri öncesinde Şansölye Angela Merkel’in üzerinde baskı yaratıyor.
Merkel, dün Amri’nin öldürülmesi sonrasında yaptığı açıklamada, sınırdışı edilecek kişilerin sayısını artırmak ve daha iyi bir iç güvenlik sağlamak istediklerini açıkladı.
Cinayet onun işi mi?
Terör örgütü DAEŞ’e yakın Amaq ajansı, Amir’in örgüte bağlılık yemini ettiği bir video yayınlarken, “Berliner Morgenpost” gazetesi, Amri’nin Hamburg’da ekim ayında 16 yaşındaki bir gencin bıçaklanarak öldürülmesi olayına karışıp karışmadığının polisçe araştırıldığını yazdı. DAEŞ, gencin bıçakla öldürülmesi olayını üstlenmişti.
Bu arada Hollanda sınırındaki Oberhausen kentinde “CentrO” isimli bir alışveriş merkezine saldırı planladıkları düşünülen 31 ve 28 yaşlarındaki iki kişi gözaltına alındı. Duisburg’da yakalanan iki kardeşin Kosova vatandaşı olduğu öğrenildi.

Almanya’da dev tahliye

Almanya’nın Augsburg kentinde, İkinci Dünya Savaşı’ndan kalan 1.8 ton ağırlığındaki bir bomba nedeniyle yarın 32 bin hanede yaşayan 54 bin kişi evlerinden tahliye edilecek. Olay, Almanya tarihindeki en büyük tahliye olarak kayıtlara geçecek. Ülkede 2011 yılında Koblenz kentinde yaşayan bomba nedeniyle 45 bin kişinin evlerinden tahliye edilmişti.