Dünya Berlusconi’nin meşhur parti evi, ‘komünistler’in ofisi oldu

Berlusconi’nin meşhur parti evi, ‘komünistler’in ofisi oldu

22.03.2024 - 16:16 | Son Güncellenme:

Bir dönem özel hayatındaki skandallarla sadece İtalya’nın değil dünyanın da gündeminden düşmeyen ve geçen yıl hayatını kaybeden eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin Roma’daki meşhur evi, İtalya Yabancı Basın Derneği için ofise dönüştürüldü. Derneğin Başkanı ve DHA muhabiri Esma Çakır, “Bu güldüren bir tesadüf, çünkü Berlusconi İtalya’daki yabancı gazetecileri, yaptıkları eleştirel haberlerden dolayı ‘komünistler’ olarak yaftalıyordu" diyerek yorum yaptı.

Berlusconi’nin meşhur parti evi, ‘komünistler’in ofisi oldu

Geçen haziran ayında 86 yaşındayken hayata gözlerini yuman Silvio Berlusconi, son günlerde Roma’daki eski ikametgâhından dolayı hem İtalya hem de yabancı basının gündeminde yer aldı. Soylu bir ailenin sahibi olduğu başkentin merkezindeki tarihi ve prestijli binalardan biri olan Palazzo Grazoli’nin ikinci katı artık İtalya Yabancı Basın Derneği’nin ofisi olacak.

Haberin Devamı

Palazzo Grazioli, 25 yıl boyunca İtalyan siyaseti için büyük önem taşıdı. Ülkenin en zengin işadamlarından biriyken dört kez başbakanlık koltuğuna oturan Milanolu Berlusconi, siyasete atılmasının ardından 1995 ila 2020 yılları arasında burayı Roma’daki konutu olarak kullandı. Ülkeye popülizmi getiren lider, siyaseti şekillendiren önemli görüşmeleri burada yapıyordu ve Vladimir Putin gibi önemli uluslararası bazı özel konuklarını da burada ağırlıyordu.

'KOMÜNİSTLER ÇETESİ' BERLUSCONI’NİN EVİNDE

Cinsel ilişki skandalları sebebiyle birçok davayla karşı karşıya kalan Berlusconi, 'bunga bunga' veya 'şık akşam yemekleri' olarak anılan meşhur partilerini Milano’daki villasının yanı sıra, kiracı olduğu Palazzo Grazioli’de de düzenliyordu. Görkemli binanın bu ana katındaki Berlusconi’nin yatak odasında yakın dostu olan Rus lider Vladimir Putin’in ona hediye ettiği yatak da bulunuyordu. 55 ülkeden 450’ye yakın üyesi bulunan 112 yıllık İtalya Yabancı Basın Derneği’nin Başkanı ve DHA Roma muhabiri Esma Çakır, şehrin merkezindeki önceki dernek binasını, lüks otele dönüştürüleceği için bırakmak zorunda kaldıklarını anlattı.

Haberin Devamı

Üçüncü kez başkanlık görevini yürüten Çakır, Berlusconi’nin eski evine taşınmanın kendileri için büyük bir sürpriz olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

“Yaklaşık bir buçuk yıl önce bize kira desteği veren Bakanlıktan binayı boşaltmamız gerektiği söylendiğinde çok üzüldük. Çünkü Aşk Çeşmesi’nin (Trevi Çeşmesi) hemen arkasında çok merkezi bir konumdaydı. Bizim ihtiyaçlarımızı karşılayacak, Roma’nın merkezinde bir bina bulmak neredeyse imkânsızdı. 2 ay kadar süren arayışın sonunda çaresizdik. Bunu gören bir emlak danışmanı bize ‘Aslında Berlusconi’nin eski evi var ve 3 yıldır boş, ama siz gazetecilerin ilgilenmeyeceğini düşünerek hiç söylemedim’ dedi. İlk tepkimiz kahkaha atmak oldu. ‘Bir daha o meşhur evi görme fırsatı ne zaman bulacağız’, diyerek gidip bakalım dedik. İlk görüşte çok etkilendik ve buraya karar verdik.”

Aylar süren zahmetli çalışmaların ardından burayı modern bir ofise dönüştürdüklerini anlatan Çakır, yabancı ve İtalyan basınının bu taşınma hikayesine çok ilgi gösterdiğini belirterek, “İki nedenden dolayı; Berlusconi’nin evi olması ve onun biz yabancı gazetecilerle ‘kavgalı’ olması. Yaklaşık 25 yıl önce bizim dernekte düzenlediği basın toplantısında kendisine zor ve eleştirel sorular yöneltmişti. Ondan sonra bir daha da adım atmamış derneğe,” dedi.

Berlusconi’nin meşhur parti evi, ‘komünistler’in ofisi oldu

‘BUZLARI ERİTMEK İÇİN ISRARLA DAVET ETTİM’

Onun evine taşınmalarının güldüren bir tesadüf olduğunu belirten Çakır, “Çünkü Berlusconi İtalya’daki yabancı gazetecileri, özellikle ‘bunga bunga partileri’ üzerine yaptıkları eleştirel haberlerden dolayı ‘komünistler’ olarak yaftalıyordu, bütün muhaliflerine yaptığı gibi. Bir geleneği hiçe sayarak derneğimizde basın toplantısı düzenlemeyi reddeden tek ülkenin siyasi lideriydi. Buzları kırmak için başkanlıklarım döneminde onu ısrarla davet ettim parti lideri olarak, ama kesin bir dille bunu reddetti” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

MELONI: BERLUSCONI, BU KOMÜNİSTLERİN EVİNE TAŞINDIĞINI GÖRSE NE HİSSEDERDİ

Şubat sonunda yabancı gazetecilerin düzenlediği akşam yemeğine katılan Başbakan Giorgia Meloni, burada yaptığı esprili konuşmada, “Kendi deyimiyle bu komünistler çetesinin onun evine taşınıyor olmasına ilişkin Berlusconi’nin göklerden neler hissetmekte olduğunu bilemiyorum. Ancak hayatta böyle şeyler de oluyor,” diyerek gülmüştü. Berlusconi, siyasi hayatına önemli katkı sağladığı Giorgia Meloni’nin liderliğindeki mevcut hükümetin de koalisyon ortağıydı.

AÇILIŞI CUMHURBAŞKANI MATTARELLA YAPTI

Dernek binasının açılışı, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, ölümünden sonra Berlusconi’nin partisi Haydi İtalya’nın liderliğini üstlenen Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ile İşletmeler ve Made in Italy Bakanı Adolfo Urso’nun katılımıyla Salı günü gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Mattarella’nın eşliğinde kurdeleyi kesen ve törende bir konuşma yapan dernek başkanı Esma Çakır, kendileri için büyük önemi olan bir günde devletin üst düzey temsilcilerinin katılımından onur duyduklarını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Mattarella ise, daveti için Çakır’a teşekkür ederek, yabancı gazetecilerin ülkelerindeki varlığının ve özgür basının kendileri için mühim olduğunun altını çizdi.

Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de ülkelerinde çalışan yabancı muhabirlerin İtalya'nın yurtdışındaki imajını oluşturmaya yardımcı olmada önemli bir rol oynadığını ifade ederek, “Savaşların yaşandığı bir dönemde, barışın gelmesi için de sizin katkınız bizim için önemli,” dedi.