Dünya Bıçaklı saldırıya uğrayan İngiliz yazar Salman Rüşdi’nin sağlık durumuyla ilgili açıklama

Bıçaklı saldırıya uğrayan İngiliz yazar Salman Rüşdi’nin sağlık durumuyla ilgili açıklama

14.08.2022 - 20:44 | Son Güncellenme:

Hint asıllı İngiliz yazar Salman Rüşdi’nin Menajeri Andrew Wylie, yazarın New York’taki bir etkinlik sırasında uğradığı bıçaklı saldırının ardından bağlandığı solunum cihazından ayrıldığını ve sağlık durumunun iyiye gittiğini bildirdi.

Bıçaklı saldırıya uğrayan İngiliz yazar Salman Rüşdi’nin sağlık durumuyla ilgili açıklama

Hint asıllı İngiliz yazar Salman Rüşdi, geçtiğimiz cuma günü ABD’nin New York kentindeki Chautauqua Enstitüsü’nde katıldığı konferansta bıçaklı saldırıya uğramış ardından kaldırıldığı hastanede solunum cihazına bağlanmıştı. Rüşdi’nin Menajeri Andrew Wylie yaptığı açıklamada, yazarın solunum cihazından ayrıldığını ve sağlık durumunun iyiye gittiğini bildirerek, "Solunum cihazından çıktı, bu yüzden iyileşmeye giden yol başladı. Uzun sürecek, yaraları ağır ama durumu iyiye gidiyor" ifadelerini kullandı. Wylie, yazarın sağlık durumu hakkında daha fazla ayrıntı vermedi.

Haberin Devamı

Rüşdi, uğradığı bıçaklı saldırı sonucu dün solunum cihazına bağlanmış, kolundaki sinirlerin ve karaciğerinin ciddi zarar gördüğü ve bir gözünü de kaybetme riskinin bulunduğu açıklanmıştı.

Saldırgan suçlamaları reddetti

Rüşdi’ye bıçaklı saldırı düzenleyen 24 yaşındaki Hadi Matar’ın mahkeme tarafından atanan avukatı Nathaniel Barone basına verdiği demeçte, şüpheli Matar'ın dün çıkarıldığı mahkemede cinayete teşebbüs ve saldırı suçlamalarını reddettiğini ifade etti.

Saldırganın, İran Devrim Muhafızları Ordusu sempatizanı olduğu düşünülüyor

Matar’ın sosyal medya hesapları üzerinde yapılan ilk incelemede, Şii aşırılıkçılığına ve İran Devrim Muhafızları Ordusu’na (IRGC) sempati duyduğu tespit edildi fakat kesin bir bağlantı henüz bulunmadı.

Haberin Devamı

Biden, saldırıyı kınamıştı

ABD Başkanı Joe Biden Rüşdi’ye yönelik saldırının ardından yaptığı açıklamada, Rüşdi’nin çalışmalarına değinerek ondan övgüyle bahsetmiş, "Bunlar, herhangi bir özgür ve açık toplumun yapı taşlarıdır" demişti.

RÜŞDİ SALDIRISINI ELEŞTİREN İNGİLİZ YAZAR JK ROWLİNG TEHDİT EDİLDİ

İngiliz yazar Salman Rüşdi'nin ABD’de bıçaklı saldırıya uğramasını eleştiren İngiliz yazar JK Rowling ölümle tehdit edildi. Hint asıllı İngiliz yazar Salman Rüşdi'nin geçtiğimiz Cuma günü ABD’nin New York kentinde katıldığı bir konferans sırasında bıçaklı saldırıya uğramasına tepki gösteren dünyaca ünlü fantastik roman serisi Harry Potter’ın kaleme alan İngiliz yazar JK Rowling ölüm tehdidi aldı. Rowling, Rüşdi'nin saldırıya uğramasını eleştirerek sosyal medya hesabından yayınladığı paylaşımda, “Korkunç bir haber. Şu anda çok berbat hissediyorum. İyi olmasını sağlayın" ifadelerini kullandı.

Rowling'in paylaşımı üzerine "Meer Asıf Asiz" isimli bir Twitter kullanıcısı, Rowling'e hitaben, "Merak etme sıra sende" yanıtını verdi. Rowling şahıstan gelen tehditkar mesajları sosyal medya hesabından paylaşarak, polisin bu tehditlere yanıt vereceğini söyledi. Polis tarafından yapılan açıklamada, "Çevrimiçi bir tehdit yapıldığına dair bir rapor aldık ve memurlar soruşturma yürütüyor" denildi.

Haberin Devamı

"Meer Asıf Asiz" adlı Twitter kullanıcısının aynı zamanda Rüşdi'yi bıçaklayan saldırganı öven mesajlar da yayınlandığı ifade edilerek, daha sonra ise Rowling'e gönderdiği tehdit mesajını kaldırdığı aktarıldı.

İngiliz yazar Rowling, 1997 yılında yazdığı "Harry Potter" kitap serisi ile tanınıyor. 57 yaşındaki Rowling'in 7 serilik Harry Potter kitabı aynı zamanda film serisi olarak da dünya çapında en popüler eserler arasında yer alıyor.

Warner Bros’tan kınama

Rowling'in Harry Potter kitap serisini filmleştiren prodüksiyon şirketi Warner Bros Discovery (WBD) tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada ise, yazara yönelik tehditlerin "şiddetle kınandığı" ifade edilerek, “Onun ve fikirlerini cesurca ifade eden tüm yazarların yanındayız. WBD, ifade özgürlüğüne, barışçıl söyleme ve kamusal alanda görüşlerini bildirenleri desteklemeye inanıyor” dedi.