Dünya Biden, çevrecilik çıtasını yükseltti

Biden, çevrecilik çıtasını yükseltti

23.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Joe Biden’ın 26 Mart’ta, 40 dünya liderine gönderdiği davet üzerine ABD’nin ev sahipliğinde sanal ortamda yapılan İklim Zirvesi, Biden’ın konuşmasıyla başladı. İki günlük zirvede, gelecek 10 yıl içinde karbon emisyonunun azaltılması, iklim faaliyetlerinin özellikle de istihdam ayağı üzerinden ekonomik faydaları, dönüşüm teknolojileri ve küresel iklim değişikliği için çalışan devlet dışı aktörlerin tanıtılmasına odaklanılacak.

Biden, çevrecilik çıtasını yükseltti

 

Zirvede açılış konuşmasını yapan ABD Başkanı Biden, yeni sunduğu altyapı planında da iklim değişikliğinin etkilerine temas ettiklerini belirterek, “Ben hem kritik altyapımızı inşa etmek hem de temiz teknolojiyi bunlara uygulamak istiyorum. Bunlar hem bugüne hem de yarına yatırım olacaktır” ifadesini kullandı. İklim değişikliği konusunda bilimin inkar edilemeyeceğini ve eylemsiz kalamayacaklarını vurgulayan Biden, altyapı paketi kapsamında ülke geneline elektrikli araç şarj istasyonları kurulması, eski madenlerdeki gaz sızıntılarının önlenmesi, karbon ve sera gazı salınımlarıyla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılmasını önerdiklerini anlattı.

Haberin Devamı

Sıfır emisyon

Ülkedeki tüm sektörlere iklim değişikliği noktasında önemli görevler düştüğünü vurgulayan Biden, ülkesi için iddialı bir hedef ortaya koyarak, “ABD, 2030’a kadar sera gazı salınımını yarı yarıya düşürmeyi planlıyor. Millet olarak bu hedefe doğru ilerliyoruz. Sadece daha müreffeh yaşamak için değil, daha sağlıklı, adil ve temiz bir gezegen için de ekonomik adımlar atarsak, bunu gerçekleştirebiliriz” mesajını verdi.

ABD’nin 2050’ye kadar “sıfır karbon emisyonu” seviyesine ulaşmayı da amaçladığını vurgulayan Biden, “Ancak ABD, dünyadaki karbon emisyonunun sadece yüzde 50’sinden daha azını teşkil ediyor. Hiçbir millet bu sorunu tek başına çözemez. Dünyanın en büyük ekonomilerini temsil eden ülkeler olarak adım atmalıyız” çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da iklim değişikliyle mücadelede küresel bir işbirliğinin önemine işaret ederek tüm ülkelerin bu küresel sorunla mücadelede birlikte hareket etmesi gerektiğini belirtti. Blinken, diplomasiyi daha fazla çalıştırarak bu sorunun çözümüne ilişkin yolların ortak bir şekilde aranması gerektiğini, İklim Zirvesi’nin önemli fırsat olduğunu vurguladı.

BM’den ‘küresel koalisyon’ çağrısı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, “varoluşsal bir tehdit” olan iklim kriziyle mücadele için “küresel koalisyon” oluşturulması çağrısında bulundu.

İklim Zirvesi’nde konuşan Guterres, geçen 10 yılın en sıcak yıllar olarak kayda geçtiğine ve sera gazı emisyonlarının 3 milyon yılda görülmeyen seviyelere ulaştığına dikkati çekti. Guterres, karbon salınımının 2050’ye kadar sıfıra indirilmesi ve “varoluşsal bir tehdit” olan iklim kriziyle mücadele için “küresel koalisyon” oluşturulması çağrısında bulundu.

Başta dünyayı en çok kirleten ülkelerin, bu yüzyılın yarısına kadar sıfır karbon hedefine ulaşılabilmesi için gelecek 10 yıla yönelik politikalar belirlemesi gerektiğini belirten Guterres, karbon vergisi getirilmesini istedi. 700’den fazla kentin, 2050’ye kadar karbon salınımını sıfıra indirme taahhüdü verdiğini anımsatan Guterres, doğaya karşı savaşa ve iklim krizine son vermek için dünya liderlerine, siyasi inisiyatif almaları konusunda çağrı yaptı.

Haberin Devamı

Sera gazı 2030’a kadar % 46 düşecek

Biden, çevrecilik çıtasını yükseltti

Japonya Başbakanı Suga Yoşihide, ülkesindeki sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 46 düşürmeyi hedeflediklerini açıkladı. Aynı hedefin 2013 mali yılında yüzde 26 olarak açıklandığını anımsatan Suga, “Yüzde 46’lık yeni hedefle Japonya’nın geleceğe devasa bir adım attığını” ifade etti. Hükümet olarak, karbonsuz toplumu 2050’ye kadar başarabilmeyi taahhüt ettiğini kaydeden Suga, bu hedefin Japonya’nın büyüme stratejilerinin temel dayanağı olduğunu belirtti.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel de, iklim değişimine karşı mücadele çağrısı yaparken, bunun, “çok önemli bir görev” olduğunu kaydetti. Çin Devlet Başkanı Cinping de, ülkesinin karbon emisyonlarında 2030 yılından önce önemli düşüşler gerçekleştirmeyi istediklerini kaydederek, 2060’tan önce de “sıfır karbon emisyonu” hedefini yakalamak istediklerini belirtti.