Dünya Biden muamması

Biden muamması

01.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili istihbarat raporunun ardından, ABD Başkanı Joe Biden’ın Suudi Arabistan’a karşı yeni yaptırımlar açıklaması beklenirken, bir Beyaz Saray yetkilisi, Başkan’ın yeni bir şey söylemeyeceğini öne sürdü.

Biden muamması

Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinde Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın doğrudan rolü olduğunu vurgulayan istihbarat raporu sonrası tartışma ve belirsizlik sürüyor. 76 Suudi yetkiliye yönelik yaptırım uygulanacağı belirtilmesine karşın, Veliaht Prens’in bu listenin dışında kalması nedeniyle eleştirilen ABD Başkanı Joe Biden, konuya ilişkin bugün bir açıklama yapacağını duyurdu.

Haberin Devamı

Memleketi Delaware’ye hareketinden önce Beyaz Saray’ın bahçesinde gazetecilerin Suudi Arabistan’la ilgili sorusunu yanıtlayan Biden, Kaşıkçı’nın öldürülmesi olayına karışmaları sebebiyle Suudi Arabistan yönetiminden hesap soracaklarını belirtti. Biden, “Suudi Arabistan ile olan ilişkilerimizde genel olarak nasıl bir tavır alacağımızla ilgili pazartesi günü bir açıklama yapılacak. İnsan haklarını ihlallerinden dolayı Riyad’dan hesap soracağız” diye konuştu.

‘İçi boş olacak’

Öte yandan Beyaz Saray gazetecileri ve Reuters’a göre, bir Beyaz Saray yetkilisi, bugün yapılacak açıklamada yeni bir adım beklenmediğini iletti. Yetkili, “Yönetim, Cuma günü geniş kapsamlı yeni aksiyonlar aldı. Başkan’ın kastettiği, pazartesi günü Dışişleri Bakanlığı’nın daha fazla detay vereceği ve yeni duyuruların değil, mevcut duyuruların ayrıntılarına gireceğidir” dedi.

Haberin Devamı

CNN’de bir programa katılan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ise, “ABD istihbarat raporu Kaşıkçı cinayetinden bin Selman’ın sorumlu olduğunu açıkça söylerken, Biden neden ona yaptırım getirmedi?” sorusuna, “Suudi Arabistan’da bu suça karışanlara birçok yaptırım getirdikleri” yanıtını verdi.

“Bu, suikastçıyı cezalandırıp çete liderini cezasız bırakmaya benzemiyor mu?” diye karşılık veren sunucunun sorusuna yanıt vermekte zorlanan Psaki, “Kaşıkçı cinayetinin yeniden yaşanmayacağından emin olmak için daha etkili yollar olduğuna ve aynı zamanda Suudilerle ortak konularda çalışma alanı bırakabileceğimize inanıyoruz” dedi.