Dünya BIDEN: PKK VE PYD BİZİM İÇİN AYNI DEĞİL

BIDEN: PKK VE PYD BİZİM İÇİN AYNI DEĞİL

23.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, İstanbul’da TBMM’de temsil edilen partilerin vekilleriyle bir araya geldi. Biden, toplantıda PKK ile PYD’yi aynı görmediklerini söyledi

BIDEN: PKK VE PYD BİZİM İÇİN AYNI DEĞİL

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ak Parti, CHP ve HDP’den 7 milletvekili ile İstanbul’da yaptığı görüşmede Kürt sorununun çözümü ile Güneydoğu Anadolu’daki mevcut durumu ve IŞİD ile mücadele kapsamında atılacak olası adımları değerlendirdi. Alınan bilgilere göre Biden, 7 Haziran seçimlerinden sonra artan şiddet bağlamında sivil ölümlerinin olduğu iddiasına yönelik kaygılarını anlatırken, “PKK bizim için terör örgütüdür, şiddet ve kışkırtmayı bir an önce kesmelidir” dedi.

Haberin Devamı

Biden’ın Ankara’nın ‘terör örgütü ve PKK’nın uzantısı’ olarak tanımladığı YPG’ye ilişkin, “YPG, bizim için IŞİD’e karşı mücadele eden bir örgüt olarak değerlendirilmektedir. PYD ile yaptığımız işbirliğinin PKK ile işbirliği yaptığımız şeklinde algılanmasını doğru bulmuyoruz. PYD bizim için PKK ile eşdeğer bir örgüt değildir” dediği ifade edildi.

Biden’ın, IŞİD ile mücadele bağlamında yeni bir vizyon çizdiği, “Türkiye ve Rusya’nın içinde olduğu yeni bir anlayışla Şam’da gerçekleşecek bir yönetim değişikliğinin de etkisiyle, IŞİD’e karşı cephenin daha da genişlemesinden yanayız” dediği, bu konudaki görüşlerini bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na da aktaracağı belirtildi.

Haberin Devamı


HDP rapor sundu

Biden, dün Conrad Otel’de Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Ak Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ve HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’la bir araya geldi. Alınan bilgilere toplantıda HDP yetkilileri Biden’a 7 Haziran seçimlerinin ardından yeniden başlayan çatışma sürecine ilişkin sokağa çıkma yasakları, sivil ölümler, eğitim ve sağlık hizmetlerinin aksadığına yönelik içinde fotoğrafların da bulunduğu bir rapor sundu.

CHP heyeti ise Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü noktasında 3. yol önerilerini vurgularken, CHP’li Sağlar’ın “Bir tarafta PKK, bir tarafta devlet şiddeti arasında kalmış olan Kürtleri 3. yol olan CHP’nin önerileri kurtarabilir diye düşünüyoruz. Bu sorunun çözüm adresinin de TBMM olduğunu belirtiyoruz” dediği kaydedildi. Sağlar’ın 1991 genel seçimleri sırasında SHP ile HEP arasında yapılan ittifakı da örneklediği aktarıldı.


Sivil ölümler vurgusu

Biden’ın “Sorunun çözümü hem Türkiye hem ABD’nin lehine olacağı gibi, Ortadoğu’daki istikrar açısından da büyük önem taşımaktadır. Çözüme ulaşma noktasında taraflar çabalarını sürdürmelidir. Diyalogla bu sorun çözülebilir. Sivil ölümler yaşandığına yönelik iddialardan kaygılıyız. Sivillere zarar verilmesini kabul edemeyiz. PKK bizim için terör örgütüdür, şiddet ve kışkırtmayı bir an önce kesmelidir. Türkiye’nin PKK konusundaki hassasiyetin farkındayız” dediği ifade edildi. Biden, çözüm sürecinde gelinen tıkanıklığın iletilmesi üzerine, İrlanda örneğini vererek, “Sinn Fein ve IRA ile yürütülen görüşmelerde son derece zorlayıcıydı ancak diyalogla sorunla aşıldı ve çözüm sağlandı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin ise Biden’ın, “Bu konular sizin iç değerlendirmelerinizdir. Yeni anayasayı yazacak olan sizlersiniz. Parlamenter sistemi önemini gözden geçirmeniz gerekir” dediği belirtildi.

İfade özgürlüğü için sert eleştiri

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, dün öğleden sonra sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle buluştu. Biden görüşmede, Türkiye’nin ifade özgürlüğü konusunda, “gerektiği gibi örnek olamadığını” söyledi. “ABD’nin, Türkiye’nin canlı bir demokrasinin ne olduğunu tüm bölgeye gösteren güçlü bir örnek olmasını istediğini” belirten Biden, “Türkiye başarılı oldukça, özgürlük kavramına yeni tutunmaya başlayan tüm Ortadoğu ve dünyanın diğer bölgelerine verilen mesaj da güçlenecektir” dedi. Biden, “Basın eleştirel yayın yaptığı için gözü korkutulduğunda ya da hapse atıldığında, internet özgürlüğü perdelendiğinde, YouTube ve Twitter gibi sosyal medya siteleri kapatıldığında, 1000’den fazla akademisyen sadece bir bildiriyi imzaladıkları için ihanetle suçlandığında; bu ortaya konması gereken örnek olmaz” şeklinde konuştu.
ABD Başkan Yardımcısı ayrıca Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar ile oğlu Ege Dündar ve Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi ile görüştü. Dilek Dündar, Biden’ın kendileriyle ayrı ayrı görüştüğünü aktardı. Biden, Can Dündar’ın oğlu Ege’ye, “Senin cesur bir baban var. Onunla gurur duymalısın” dedi.
Biden görüşmelerin ardından Sultanahmet’te 10 kişinin öldüğü terör saldırısının gerçekleştiği alanı ziyaret etti.