Dünya Biden’dan Putin’e ‘katil’ suçlaması!

Biden’dan Putin’e ‘katil’ suçlaması!

18.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Biden, Rusya Devlet Başkanı Putin’in “katil” olduğunu ve Amerikan seçimlerine müdahale ettiği için “bedel ödeyeceğini” söyledi. Açıklama Rusya’da büyük rahatsızlık yarattı.

Biden’dan Putin’e ‘katil’ suçlaması

ABD Başkanı Joe Biden, Pensilvanya eyaletine yaptığı ziyaret sırasında ABC kanalına verdiği röportajda çok çarpıcı ifadeler kullandı. Rusya’nın ABD seçimlerine müdahalesine ilişkin soruları yanıtlayan Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “katil” olduğunu düşündüğünü belirtti, Amerikan seçimlerine müdahale ettiği için “bedel ödeyeceği”ni ifade etti.

Haberin Devamı

Biden, ocak ayı sonunda yaptığı bir telefon görüşmesi sırasında Putin’e, iddiaların kanıtlanması durumunda buna karşılık verilebileceği uyarısında bulunduğunu kaydetti. Putin’le uzun bir görüşme yaptıklarını aktaran Biden, “Seni tanıyorum ve sen de beni tanıyorsun. Bunun gerçekleştiğini tespit edersem, o zaman hazırlıklı ol’ dedim” ifadelerini kullandı. Sunucunun “Yani Vladimir Putin’i tanıyorsunuz. Onun bir katil olduğunu mu düşünüyorsunuz?” sorusuna Biden, “Evet, öyle düşünüyorum” cevabını verirken, “Bedel ödeyecek, göreceksin” diye konuştu.

Moskova, elçisini çağırdı

Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma’nın sözcüsü Vyacheslav Volodin, “katil” suçlaması için kınama mesajı yayınladı ve “Biden bu açıklama ile halkımıza hakaret etmiştir” dedi.

Haberin Devamı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da, Biden’ın açıklamasından sonra Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov’un Moskova’ya çağrıldığını bildirdi. “Büyükelçi, istişareler ve ABD ile ilişkilerde neler yapılacağını, nereye gidileceğini analiz etmek için Moskova’ya çağrıldı” diyen Zaharova, “Washington’un son yıllarda çıkmaza soktuğu ve zor durumda olan Rus-Amerikan ilişkilerini düzeltmek için yolların belirlenmesi bizim için önemlidir. Eğer Amerikalılar bununla ilgili risklerin farkındaysa ilişkilerin geri dönüşü olmayan şekilde bozulmasını önlemekle ilgileniyoruz. Bu konular, Dışişleri Bakanlığındaki ve diğer ilgili kurumlardaki istişarelerde Büyükelçi ile ele alınacak” ifadelerini kullandı.

Ortalığı karıştıran istihbarat raporu

Biden’dan Putin’e ‘katil’ suçlaması

ABD Başkanı Joe Biden’ın bu sert açıklamalarına temel olan rapor Amerikan istihbaratı tarafından yayımlandı. ABD başkanlık seçimlerine dış müdahale iddialarına ilişkin hazırlanan raporda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Moskova’nın seçim kampanyasını Donald Trump lehine manipüle etme çabasını “bildiği” ve “muhtemelen bizzat yönettiği” belirtildi. Raporda, Moskova’nın seçimin galibi Joe Biden hakkında “yanıltıcı ve temelsiz iddialar yaydığı” da savunuluyor. Raporda Venezuela, Küba ve Hizbullah’ın da seçimlere etki etmeye yönelik girişimler içinde oldukları sonucuna ulaşıldığı bilgisi de paylaşıldı.

Haberin Devamı

Söz konusu raporu kabul etmediklerini belirten Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, iddiaların asılsız olduğunu vurguladı.