Dünya ‘Bin Selman da soruşturulsun!’

‘Bin Selman da soruşturulsun!’

27.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinde Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Selman ve ve yakın danışmanı Suud El Kahtani’nin sorumluluğunun tespiti için daha detaylı soruşturma çağrısında bulundu. Kaşıkçı cinayetine ilişkin basın toplantısı düzenleyen Callamard, “Suudi Arabistan’ın yaptığı soruşturma emir komuta zincirini ortaya çıkaramadı” ifadesini kullandı.

‘Bin Selman da soruşturulsun’

Kaşıkçı cinayetine yönelik aylardır uluslararası soruşturma yürüten Callamard, elde ettiği bulguları ve tavsiyeleri içeren raporunu geçen hafta açıklamış, rapor tüm dünyada büyük ses getirmişti. Rapor, Suudi Arabistan’da Kaşıkçı cinayetine ilişkin görülen davada, cinayet planının en önemli ismi Veliaht Prens bin Selman’ın eski danışmanı Suud El Kahtani ile infaz timindeki çok sayıda kişinin yargılanmadığını kesinleştirmişti.

Haberin Devamı

‘Boynunun borcu’

Öte yandan Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, BM Özel Raportörü’nün raporunda Suudi Arabistan yönetiminin cinayete ilişkin delilleri yok ettiğine işaret edildiğini belirterek, “Bu anlamda Suudi Arabistan’da yürütülen soruşturmanın da meşruiyeti kalmamış oluyor” dedi. Cenevre’de bir panelde konuşan Cengiz, raporun ardından BM’nin harekete geçmesi gerektiğinin altını çizerken, “Bu açık bir suikast, açık bir katliam. Devlet çıkarlarının, paranın ve petrolün ötesinde bir hadise. BM ve çok büyük uluslararası kuruluşlar böylesine bir olayın peşine düşmeyecekse bundan sonra yaşanabilecek benzer olayları nasıl açıklayacağız? Bunun orta ve uzun vadede BM’nin boynunun borcu olduğunu düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

‘Bin Selman da soruşturulsun’