Dünya Binlerce Afgan yolda

Binlerce Afgan yolda

02.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kabil Havaalanı’ndan tahliyelerin sona ermesinin ardından binlerce Afgan yürüyerek ülkeden çıkmak için yollara düştü. Binlerce Afgan’ın sınırlara doğru hareketini gösteren videolar dikkat çekiyor.

Binlerce Afgan yolda

Afganistan’da kontrolün tamamen Taliban’a geçmesi ve Kabil Hamid Karzai Havaalanı’ndan gerçekleştirilen tahliyelerin sona ermesinin ardından binlerce Afgan yürüyerek komşu ülkelere geçmek için yola çıktı. Sosyal medyada ve bazı internet sitelerinde yayınlanan görüntülerde, binlerce Afganın zor şartlarda Pakistan sınırına doğru yolculuğa çıktığı görülüyor. Pakistan üzerinden İran’a, oradan da Türkiye ve Avrupa’ya gitmek isteyen binlerce kişinin görüntüleri, ülkeden kaçışın boyutlarını gözler önüne seriyor.

Haberin Devamı

“DailyMail” gazetesinin aktardığına göre, Avrupa’ya doğru oluşacak olası bir göçmen akınından endişe duyan İngiliz politikacılar için bu görüntüler, “en büyük korkularını” doğruluyor. Habere göre, göç eden kitlenin ilk varış noktası Türkiye olacak. Ancak göçmenlerin Türkiye üzerinden Avrupa ve İngiltere’ye de ulaşması bekleniyor.

Nimruz vilayetinden yola çıkan Afganlar, bir süre Pakistan sınırları içinden yürüyüşlerine devam ediyor ve İran’a geçiyor. İran’dan ise genellikle insan kaçakçıları tarafından Türkiye’ye getiriliyor.

İhlaller sürüyor

Öte yandan Taliban yönetimiyle ilgili infaz ve insan hakları ihlali iddiaları gün geçtikçe çoğalıyor. Özellikle Afgan ordusunda görev yapmış üst düzey askerlerin infaz edildiğine dair haberler ardı ardına gelirken, son olarak ortaya çıkan bir video dikkat çekti. Sosyal medya üzerinden paylaşılan videoda, Taliban militanlarının, Kandahar’da ‘infaz edildiği’ öne sürülen bir muhalifi helikopterden sarkıttığı ifade ediliyor. Militanların kullandığı helikopterinse, ABD’nin bıraktığı ‘Black Hawk’lardan biri olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

El Kaide’den Taliban’a tebrik

Afganistan’ın Taliban yönetimindeyken terör örgütlerine ev sahipliği yapacağına ilişkin kaygılar artarken, El Kaide örgütü Taliban’ın “Afganistan’daki zaferini kutlayan” bir açıklama yaptı. ABD’nin geri çekilme sürecini tamamlaması ve Taliban’ın “tam bağımsızlık” ilan etmesinden birkaç saat sonra yapılan açıklamada, “Şeytan Amerikan İmparatorluğu’nun bozguna uğratılması dünyada ezilenler için muazzam bir ilham kaynağı” denildi.

Kabil’e ilk uçak indi

Taliban kontrolündeki Kabil havalimanına ilk uçak indi. Katar Hava Yolları’na ait bir uçak, Kabil havalimanının yeniden faaliyete başlaması için inceleme yapacak teknik ekibi Kabil’e getirdi. Teknik ekibin Afganistan tarafının talebi üzerine görüşmeler gerçekleştirmek için Kabil’e gittiği belirtildi.

Öte yandan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, “Kabil havalimanının tekrar faaliyete geçmesi için çalışıyoruz, havalimanının sivil kısmının açılması için Türk ve Katarlı ortaklarımız ile çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Hedefte Ahmed Mesud var

Afganistan’ın Penşir bölgesinde, Ahmed Mesud ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Emrullah Salih önderliğinde devam eden direniş hareketinin Taliban’ı hayli rahatsız ettiği ifade ediliyor. Sputnik’e konuşan Afganistan’ın Tacikistan Büyükelçisi Muhammed Zohir Agbar, Taliban’ın, direnişin liderlerini özellikle de Ahmed Mesud’u ortadan kaldırmayı amaçladığını söyledi. Bu arada Taliban yönetimi Penşir’deki Ulusal Direniş Cephesi’ne silah bırakma çağrısı yaptı.

Binlerce Afgan yolda

ABD ve NATO’nun cenazesini kaldırdılar

Taliban destekçileri, yabancı güçlerin tamamen çekilmesinin ardından ABD, NATO, Fransa ve Birleşik Krallık bayraklarının sarıldığı tabutlarla temsili cenaze töreni düzenledi.

Binlerce Afgan yolda

Taliban’ın envanteri NATO standartlarında!

ABD’nin Afganistan’dan çekilmesiyle yüklü miktarda Amerikan teçhizatına el koyan Taliban’ın hava gücünün, çok sayıda NATO ülkesini geride bırakacak seviyede olduğu ortaya çıktı. Yayınlanan son rapora göre, Taliban’ın elinde Black Hawk (Kara Şahin) ve A-29 saldırı uçakları dahil 48 hava aracı var. İngiliz ‘DailyMail’, Taliban’ın bu sayede bazı NATO üyesi ülkelerden daha büyük bir hava kuvvetine sahip olduğunu yazdı. Habere göre, Taliban, Arnavutluk, Bosna, Estonya, İzlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Slovenya dahil olmak üzere NATO ülkelerinin üçte birinden daha fazla hava aracına sahip. Taliban’ın bu araçları kullanıp kullanamayacağı ise zamanla görülecek.

Haberin Devamı

Binlerce Afgan yolda

‘En iyi orduya sahipsin’

Reuters ajansı, ABD Başkanı Joe Biden ile yurt dışına kaçan Afganistan eski Devlet Başkanı Eşref Gani arasındaki son telefon görüşmesinin 23 Temmuz’da gerçekleştiğini bildirerek, görüşmeye dair detayları açıkladı.Biden’ın, olayların gidişatını değiştirmesi için Gani’ye baskı yapmaya çalıştığı da ifade edilirken, ABD Başkanı’nın görüşme sırasında Gani’ye, “Hiç şüphesiz en iyi orduya sahipsin... 70-80 bine karşı 300 bin iyi donanımlı askerlerin var ve açıkçası iyi de savaşabiliyorlar” ifadelerini kullandığı belirtildi.

Haberin Devamı

Binlerce Afgan yolda

Merkel ile Putin’i ‘karıştırdı’

Katoliklerin ruhani lideri Papa Françesko, Afganistan’daki gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulunurken bir gafa imza attı. İspanyol radyo kanalı “Cadena COPE”ye konuşan Papa, “dünyanın en büyük siyasi figürlerinden biri” diye nitelendirdiği Almanya Şansölyesi Angela Merkel’e ait olduğunu düşündüğü sözleri tekrarladı. Ancak medyada bu sözlerin,  aslen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından söylendiği belirtildi.

Binlerce Afgan yolda