Dünya Bir ileri iki geri! Açık açık tehdit geldi: Karşılık veririz

Bir ileri iki geri! Açık açık tehdit geldi: Karşılık veririz

16.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya'nın bazı askerlerini Ukrayna ile sınır bölgesinden çektiğine dair yapılan açıklama memnuniyet yaratırken, bölgeden aksi yönde haberler de geliyor. Son olarak ABD Başkanı Joe Biden, "Rusya saldırırsa, bedeli yüksek olacaktır. İşgale uzun vadeli yaptırımlarla karşılık vereceğiz. NATO topraklarını tüm gücümüzle koruyacağız" ifadelerini kullandı.

Bir ileri iki geri Açık açık tehdit geldi: Karşılık veririz

Ukrayna kriziyle ilgili kritik günlere girilirken, bölgeden çelişkili haberler geliyor. Batı istihbaratları ve basın, Rusya'nın bu günlerde Ukrayna'ya yönelik bir işgal harekatına başlayacağını öngörürken, Moskova’dan dikkat çekici bir çekilme açıklaması geldi. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna sınırında konuşlanmış bazı birliklerin tatbikatlarını tamamladıktan sonra üslerine geri döndüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

Sınırdan kaç askerin ayrıldığı belirtilmezken bu hamlenin gerginliği azaltıp azaltmayacağı henüz belli değil. Zira Belarus'ta devam eden büyük tatbikat 20 Şubat'a kadar sürecek. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Belarus'taki birliklerin de tatbikatın ardından döneceğini vurguladı.

Bununla birlikte, Rusya'nın açıklamasının aksi yönde haberler de geliyor. Nitekim CNN'in, bölgeden yapılan sosyal medya paylaşımlarına ve radar görüntülerine dayandırdığı haberinde, Rusya'nın bölgeye daha fazla asker ve teçhizat gönderdiği ifade ediliyor. Uzmanların, bölge halkının paylaştığı TikTok videoları sayesinde tespit ettikleri ilerleme, endişe yaratıyor. CNN'in tespit ettiği paylaşımlarda, Rus askerinin Ukrayna sınırına sadece birkaç kilometre ötede olduğu görüldü. "The Guardian”ın haberindeyse, Rusya'nın Ukrayna sınırına binlerce asker daha gönderdiği, 14 Rus taburunun daha yola çıktığı ifade edildi.

Haberin Devamı

BİDEN: KARŞILIK VERİRİZ

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada Rus askerlerinin kışlalarına çekilmeye başladığını henüz doğrulamadıklarını ve Ukrayna işgalinin halen olası olduğunu söyledi. Putin ile diplomasiye devam için mutabık kaldıklarını belirten Biden, “Rusya saldırırsa, bedeli yüksek olacaktır. İşgale uzun vadeli yaptırımlarla karşılık vereceğiz. NATO topraklarını tüm gücümüzle koruyacağız” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Rus askeri birliklerinin çekildiğine dair henüz bir işaret görmediklerini duyurdu.

Moskova ise işgal iddialarını reddetmeye devam ediyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, "Bugün, Batı'nın savaş propagandasının başarısız olduğu gün olarak tarihe geçecek" dedi. ABD merkezli “Politico” ve Alman “Der Spiegel” dergisi, Rusya'nın Ukrayna'yı 16 Şubat'ta işgal edeceğini yazmış, Amerikan haber ajansı Bloomberg ise haberinde 15 Şubat tarihini göstermişti. İngiliz Sun gazetesi ise dün ABD istihbaratına dayandırdığı haberinde Rusya’nın dün gece saat 03.00’da saldırıya geçeceğini duyurdu.

Bir ileri iki geri Açık açık tehdit geldi: Karşılık veririz

RUSYA’DAN TANIMA ADIMI GELİR Mİ?

Haberin Devamı

Rusya yasama sisteminin alt meclisi Devlet Duması, Ukrayna’nın doğusunda kurulan ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin diplomatik olarak resmen tanınmasına destek verdi. Putin’e gönderilecek önergenin bağlayıcılığı bulunmuyor. Ukrayna’dan yapılan açıklamada ise böyle
bir adımın ‘büyük sonuçları olacağı’ belirtildi ve Rus yönetimi uyarıldı. Konuya ilişkin Putin ise, Donbass’ta bir soykırım yaşandığını savunarak, “Donbass’ın sorunlarının çözümü için her şeyi yapmalıyız” dedi.

PUTİN: AVRUPA'DA SAVAŞ İSTEMİYORUZ

Diplomatik çabaların son hamlesi olarak gösterilen Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesi dün gerçekleşti.

Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Putin, “Sizinle tanışmaktan, sizi Moskova’da kabul etmekten memnunum. Almanya’nın genel olarak ve özellikle Avrupa’da öncelikli partnerimiz olduğunu hemen belirteyim” dedi.

Görüşme sonrası ortak basın toplantısında konuşan Putin, Rusya’nın önerilerinin NATO tarafından karşılanmadığını belirterek, “Rusya, ABD ve NATO’nun Avrupa’nın birçok ortak belgesinde yer alan eşit ve bölünmez güvenlikle ilgili temel prensipleri son derece keyfi olarak ve kendi çıkarına olacak şekilde yorumlamasına göz yumamaz” dedi. Putin, ülkesinin Avrupa’da bir savaş istemediğini ve bu nedenle bir müzakere sürecini başlatmak için güvenlikle ilgili önerilerde bulunduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Rusya’nın birliklerin bir kısmının Ukrayna sınırından çekileceğini duyurmasını memnuniyetle karşıladığını ifade eden Scholz ise, sürdürülebilir kalıcı bir Avrupa güvenliğinin Rusya’ya karşı değil, Rusya’yla birlikte sağlanabileceğini belirtti.

Bir ileri iki geri Açık açık tehdit geldi: Karşılık veririz

ŞOYGU, ŞAM’DA ESAD’LA GÖRÜŞTÜ

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Putin’in talimatı üzerine Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüştü. Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre Şoygu, Esad’a Rusya Donanması’nın Doğu Akdeniz’de yaptığı tatbikat hakkında bilgi verdi. Şoygu ve Esad, Suriye’deki teröristlere karşı yürütülen ortak mücadele kapsamında askeri-teknik işbirliğiyle ilgili çeşitli konuları istişare etti.