Dünya `Birleşmiş Azerbaycan' projesi

`Birleşmiş Azerbaycan' projesi

18.01.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

`Birleşmiş Azerbaycan' projesi

`Birleşmiş Azerbaycan projesi

AZERBAYCAN eski Cumhurbaşkanı ve Halk Cephesi Partisi Genel Başkanı Ebulfez Elçibey, 40 milyon nüfusu olan bir Azerbaycan devleti kuracaklarını söyledi.
Elçibey, temeli 1996'da atılan ve kuruluşu yeni açıklanan "Bütün Azerbaycan Birliği"nin başkanı sıfatıyla düzenlediği basın toplantısında, Azerbaycan'ın şu anda İran sınırları içinde bulunan Güney Azerbaycan ile birleşmesini hedeflediklerini belirtti.
Azerbaycan'ın Ermenistan'la sorunlarının bölünmüşlükten kaynaklandığını belirten Elçibey, "Rus imparatorluğu ve Fars şovenizmi çökmektedir. Bunlar bize sürekli düşman oldu. Bu dönemde, sınırları Derbent'den Basra Körfezi, Hazar'dan Gökçe Gölü'ne kadar uzanacak 40 milyonluk bütün bir Azerbaycan devletini kuracağız" diye konuştu.
Kendisinin Rusya'ya karşı değil, bu ülkedeki askeri çevrelere karşı olduğunu belirten Elçibey, iktidarı döneminde Azerbaycan'daki 75 bin kişilik Rus ordusunu ülkeden çıkardığı için, Moskova'nın darbeyle kendisini devirdiğini söyledi.
Elçibey, bir soru üzerine de, hiçbir zaman yabancı devlet ve hükümetlerden bir kuruş bile para almadığını ifade ederek, yeni oluşturulan "Bütün Azerbaycan Birliği"nin ABD'den finanse edildiği yolundaki iddiaları da yalanladı. Hiçbir ülkenin yardımına ihtiyacı olmadığını kaydeden Ebulfez Elçibey, "Kardeşimiz Türkiye'den de aldığımız buğdayın parasını ödedik. Kimsenin üzerimizde hakkı yok" dedi.