Dünya BM uyardı: Kuraklık gizli küresel kriz

BM uyardı: Kuraklık gizli küresel kriz

19.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Küresel iklim değişikliğinin etkisiyle dünyayı kasıp kavuran kuraklığı ‘gizli küresel kriz’ olarak nitelendiren Birleşmiş Milletler, ‘Kuraklık bir sonraki pandemi olma eşiğinde’ uyarısı yaptı

BM uyardı: Kuraklık gizli küresel kriz

Küresel ısınmayla birlikte dünyayı saran iklim değişikliğiyle dünya için ciddi sorun olmaya devam eden kuraklık küresel risk oluşturmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler (BM), ülkelerin su, toprak yönetimi ve iklim acil durumuyla mücadele konusunda acil önlem almaması halinde kuraklığın, bir sonraki salgın olma riski taşıyan gizli bir küresel kriz olduğunu açıkladı.

Sadece Afrika’da değil

BM önceki gün yayınladığı “Afet Riskini Azaltma Küresel Değerlendirme: Kuraklık 2021 Özel Raporu” başlıklı raporunda, bu yüzyılda en az 1.5 milyar insanın kuraklıktan doğrudan etkilendiği ve o zamandaki tahmini ekonomik maliyetin 124 milyar dolar olduğu belirtildi. Bu tür tahminlerin gelişmekte olan ülkelerdeki etkinin çoğunu içermediğinden gerçek maliyetin kat kat daha yüksek olduğu ifade edildi. Raporda, kuraklığın sadece Afrika’da değil, artık yaygın olduğu ve yüzyılın sonuna kadar bir avuç ülke dışında her ülkenin kuraklığı bir şekilde yaşayacağı vurgulandı. BM Afet Riskini Azaltma Genel Sekreter Yardımcısı Mami Mizutori “Kuraklık bir sonraki pandemi olma eşiğinde ve onu tedavi edecek bir aşı yok. Önümüzdeki birkaç yıl içinde dünyanın çoğu su stresiyle yaşayacak. Belirli dönemlerde talep arzı geçecek” dedi. Ayrıca raporda iklim değişikliğinin yanı sıra su kaynaklarının verimsiz kullanımını, kötü tarım uygulamaları altındaki arazilerin bozulması ve ormansızlaşmanın da kuraklığı tetiklediğine dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Enerjide dengesizlik

Öte yandan, ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nden (NOAA) bilim insanları, son 15 yılda dünyadaki enerji dengesizliğinin yaklaşık iki kat arttığını açıkladı. Buna göre, dünya endişe verici düzeylerdeki miktarda ısıyı ve radyasyonu yüzeyinde hapsediyor. Bu da küresel ısınmaya ve iklim dengesizliklerine yol açıyor.