Dünya Brexit ‘kavgası’ muhalefeti de vurdu

Brexit ‘kavgası’ muhalefeti de vurdu

19.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İngiltere’de muhalefetteki İşçi Partisi’nden 7 milletvekili, partilerinin Brexit anlaşması konusundaki tutumu nedeniyle istifa etti. Vekiller partinin “Yahudi karşıtı” ve “aşırı sol” olduğunu da öne sürdü.

Brexit ‘kavgası’ muhalefeti de vurdu

İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi’nden 7 milletvekili, partiden istifa etti. İşçi Partisi milletvekilleri Chuka Umunna, Luciana Berger, Chris Leslie, Angela Smith, Mike Gapes, Gavin Shuker ve Ann Coffey, başkent Londra’da düzenledikleri basın toplantısında partilerinden istifa ettiklerini açıkladı. Milletvekilleri, istifa kararlarına gerekçe olarak İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma (Brexit) stratejisini gösterdi. Bununla birlikte milletvekillerinin istifa gerekçeleri arasında partinin “Yahudi karşıtı” ve “aşırı sol” olduğu iddiası da yer aldı.

Haberin Devamı

Londra’da basın toplantısı düzenleyen milletvekillerinden Luciana Berger, İşçi Partisi’nin geldiği noktanın kendisini utandırdığını söyledi. Parlamentoda bağımsız bir grup olarak görev yapmayı sürdürecek milletvekilleri, diğer partilerdeki memnuniyetsiz vekilleri de kendilerine katılmaya çağırdı. İstifaların ardından İşçi Partisi’nin parlamentodaki sandalye sayısı 249’a düştü. Filistin davasına verdiği destekle tanınan Jeremy Corbyn hakkında İşçi Partisi liderliğine geldiği 2015 yılından bu yana siyasi rakipleri ve İngiliz basınının büyük kısmı tarafından Yahudi karşıtlığı suçlaması yapılıyor.

İngiliz “Guardian” gazetesi, geçen hafta içinde 10 İşçi Partisi milletvekilinin Corbyn’in ikinci bir referandum çağrısında bulunmaması durumunda partiden istifa etmeye hazırlandıklarını yazmıştı. Gazeteye konuşan parti üyeleri, Corbyn’in Başbakan Theresa May’e Brexit anlaşmasının referanduma götürülmesi için baskı yapmasını istemişlerdi. İşçi Partisi içinde ciddi bir kesim, ülkenin Avrupa Birliği’nden ayrılmasına karşı çıkıyor. Son yaşananlarla Brexit anlaşmasının sadece iktidardaki Muhafazakar Parti için değil, muhalefetteki İşçi Partisi için de ciddi bir parti içi mesele haline dönüştüğü görüldü.

Haberin Devamı

‘Kritik dönemeç’

Bu arada İngiltere’nin Brexit anlaşması konusunda AB yetkilileriyle temasları da sürüyor. İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Brüksel’de düzenlenen AB Dışişleri Konseyi öncesinde açıklama yaparak, Brexit görüşmelerinin “kritik son dönemece” girdiğini belirtti. Hunt, İngiltere’nin AB’den çıkacağı tarih olan 29 Mart’tan önce çözüm sağlanabileceğini düşündüğünü söyledi. İngiltere’nin normal takvime göre 29 Mart’ta AB’den resmen ayrılması gerekiyor.

Siyasilere karşı afişli eylem

İngiltere’de bağımsız bir grup tarafından gerçekleştirilen eylemde, ülke çapındaki reklam panolarına, liderlerin Brexit’le ilgili söyledikleri sözleri ve vaatleri yerleştirmeye başladı. Ülkedeki bazı liderleri Brexit hakkında daha önce söyledikleri konusunda sorumlu tutmayı hedefleyen eylemciler, afişler için kendi imkanlarını ve internetten topladıkları yardımları kullanıyor. Eleştirilen kişiler arasında eski Başbakan David Cameron, Dışişleri eski Bakanı Boris Johnson, hatta Başbakan Theresa May de bulunuyor. May’in “Avrupa Birliği’nin üyesi olarak kalmanın ülkenin çıkarına olacağına inanıyorum” sözleri ise dikkat çekiyor. Afişlerin birinde, tarafını belli etmemekle suçlanan İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn de eleştiriliyor.