Dünya BritBox geliyor

BritBox geliyor

10.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İngiltere’nin BBC ve ITV kanalları internette ‘BritBox’ adıyla yayın platformu kurdu. BritBox’ın online dizi, film ve içerik platformu Netflix’e rakip olup olamayacağı tartışılıyor

BritBox geliyor

İngiltere’de devlet destekli yayın kuruluşu BBC ile bir zamanlar ona rakip olması için kurulan ITV kanalı, güçlerini birleştirerek “BritBox” isimli bir internet yayın platformu oluşturduklarını ilan ettiler. Yıllardır içeriklerini son dakikaya kadar gizli tutarak acımasızca rekabet eden bu iki yayın kuruluşu, bir anda BritBox için ortak hareket edeceklerini duyurdular. Beraberinde birçok soru işaretine neden olan bu haber, öncelikle akıllara, dünyadaki toplam abone sayısı 130 milyonu geçen “ABD merkezli online dizi, film ve içerik platformu Netflix’e İngiltere’den bir rakip gelip gelmediği” sorusunu getirdi.

Haberin Devamı

Yeni bir boyut

Netflix’e meydan okuyan BritBox, asıl amacının ise İngiltere’deki “geniş içerikli yayıncılık” anlayışına yeni boyut kazandırmak olduğunu iddia ediyor. BBC genel direktörü Tony Hall, kullanıcıların Netflix, Amazon ve Sky’dan daha ileri bir platform arayışında olduğunu ifade ediyor. BritBox izleyicisine, İngiliz programlarının ‘en geniş koleksiyonu’nu sunacağı vaadinde bulunuyor. ITV’nin de platform için orijinal içerikler üreteceği belirtiliyor. ITV genel müdürü Carolyn McCall, BritBox’ın Netflix’in alternatifi olmadığını, daha çok ulusal içerik isteyen kullanıcılara bunu sağlayacağını ifade etti.

Tutar mı batar mı?

BBC’nin ‘BritBox’ hamlesiyle, yapımlarını sattığı Netflix’e “gizliden” meydan okuduğu düşünülüyor ancak kurum, daha önce BritBox benzeri bir girişimde bulunmuş ve başarısız olmuştu.

Haberin Devamı

İngiliz yapım endüstrisinin en talihsiz projelerinden biri olarak tarihe geçen “Kangaroo”, on yıl öncesinde sunulmuş, o zamanlar iki yaşında olan Netflix ile baş edemeyerek sona erdirilmişti. Yorumcular, bir platformun içeriği sayesinde hayatta kalacağını ya da batacağını dile getiriyor.

2018’in en çok izlenen programları arasındaki ‘Doctor Who’ tamamen BBC’nin yapımı. Bunun dışında Netflix’in büyük beğeni toplayan ‘Bodyguard’, ‘Killing Eve’ ve ‘Poldark’ gibi dizilerinin bağımsız yapımcıları bulunuyor. Şimdiden ABD ve Kanada’da yarım milyondan fazla üyeye sahip BritBox’ın Netflix’i geçip geçemeyeceği tartışılıyor.

BritBox geliyor

ingiliz yayıncıların çok rakibi var

Online platformda BritBox’ın karşısında Netflix’in yanı sıra Amazon Prime Video, Hulu ve Disney+ da var. BBC ve ITV’nin orijinal içeriğiyle eski içeriklerini harmanlama sözüyle gelen BritBox İngiltere’yi hedef alırken, Netflix’in bu ülkede
10 milyon, Amazon’un ise 5 milyon üyesi bulunuyor. Bu da, bu kanallardaki üyelerin BritBox’a kayıp kaymayacağı sorusunu akıllara getiriyor. ITV, BritBox projesi için 2019’da 25 milyon sterlin harcamayı öngörüyor. Netflix ise bu yıl 8 milyar dolar harcadı. Netflix üyeliğinin 7.99 ile 9.99 sterlin arasında değiştiği, Amazon Prime Video’nun üyelik ücretinin ise 5.99 sterlin olduğu İngiltere’de, BritBox üyelik fiyatı 5.31 sterlin.