Dünya Brüksel’den Türkiye’ye uyarı: Tehditlerin etkisi olmayacak

Brüksel’den Türkiye’ye uyarı: Tehditlerin etkisi olmayacak

27.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupalı yetkililer Türkiye’nin ‘vize yoksa geri kabul anlaşması da yok’ tutumuna karşı çıktı. Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker, ‘tehditlerin durması gerektiğini’ söyledi

Brüksel’den Türkiye’ye uyarı: Tehditlerin etkisi olmayacak

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vize serbestisi verilmemesi durumunda geri kabul anlaşmasının meclisten geçmeyeceği yönündeki açıklamaları hakkında, “Tehditler en iyi diplomatik enstrümanlar değildir, bu yüzden durdurulmalı çünkü bunun hiç bir şekilde bir etkisi olmayacak” dedi.
‘B planına geçelim’
G7 zirvesi için Japonya’da bulunan Juncker, Türkiye’nin taahütlerine bağlı kalacağını umut ettiklerini söyledi. 18 Mart’ta imzalanan mülteci anlaşması kapsamında Türkiye’ye verilen sözlerden biri de vize muafiyeti sürecinin hızlandırılmasıydı. Türkiye’nin AB yasalarına göre, 72 kriteri karşılaması beklenirken, Ankara bu kriterler arasında yer alan terör yasasının değişmeyeceğini açıklamıştı. Avrupalı yetkililer ise Türkiye’ye 72 kriter konusunda bir ayrımcılık yapılamayacağını söylüyor.
Kriz Avrupa’da tartışılmaya devam edilirken Almanya’da koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann, “Türkiye’nin tehditleri karşısında AB’nin B planına geçerek kendi sınırlarını koruması gerektiğini” söyledi. Oppermann, “İşleyen bir sınır sistemi ve yeni bir mülteci düzenine ihtiyacımız var” dedi.
Avusturya: Bizi etkilemez
Avusturya Savunma Bakanı Hans Peter Doskozil ise Türkiye’nin mülteci anlaşmasını askıya alması durumunda Avusturya’nın buna hazır olduğunu söyledi. “Türkiye’ye sınırlarımızı korumaya muktedir olduğumuz sinyalini vermek istiyoruz” şeklinde konuşan Doskozil, bu durumda komşu ülkelerle yapılan konuşmaların ardından sıkı sınır kontrollerine başlanabileceğini söyledi.
Avrupa Parlamentosu’ndaki en büyük siyasi grup olan Avrupa Halk Partisi (EVP) Grup Başkanı Manfred Weber ise, “Türk yönetimi neredeyse günlük tehditleri abartma hakkına sahip değil. Avrupa saf değil” dedi.