Dünya 'Buradaki son alkışın! Neden hala buradasın?'

'Buradaki son alkışın! Neden hala buradasın?'

28.06.2016 - 13:32 | Son Güncellenme:

İngiltere ile gizli pazarlık yapmayacaklarını yineleyen AB Komisyonu Başkanı Juncker, salonda kendisini alkışlayan Nigel Farage'a yüklendi: "Bu, buradaki son alkışın. Burada olmanız beni şaşırtıyor. İngiltere'nin AB'den çıkması için mücadele ediyordun. Neden hala  buradasın?"

Buradaki son alkışın Neden hala buradasın

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, referandumda AB'den ayrılma kararının alınmasının ardından İngiltere'nin pozisyonuna açıklık getirmesini istedi. Juncker, Londra çıkış sürecini resmen başlatana kadar kapalı kapılar ardında herhangi bir müzakere gerçekleştirilmeyeceğini vurguladı.

Haberin Devamı

İngiltere’deki referandumunda AB’den ayrılma kararı çıkması üzerine düzenlenen Avrupa Parlamentosu’nun olağanüstü Genel Kurulu’nda kürsüye çıkan Juncker, "İngiliz dostlarımız kendi görüşlerini verdiler. İngiliz halkının çoğunluğunun talebi saygı gerektiriyor. Demokrasi demokrasidir. Buna saygı göstermeliyiz. İngiliz demokrasisine saygı göstermeli ve onun fikrine saygı göstermeliyiz" dedi.

Juncker'in İngilizlerin iradesine saygı duyduğu nu söylemesi AB'den ayrılma kampanyasının önemli isimlerinden Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) lideri Nigel Farage tarafından alkışlandı.

Bunun üzerine AB Komisyonu Başkanı "Bu, buradaki son alkışın. Burada olmanız beni şaşırtıyor. İngiltere'nin AB'den çıkması için mücadele ediyordun. Neden hala buradasın?" dedi.

'Şu anda üzgünüm...'

Junker konuşmasında şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Bunun sonuçları olacak. Öncelikli olarak netleştirmek istiyorum, hemen şimdi değil ama bir şeyler olmak zorunda. Şu anda üzgünüm. Bu oylamanın sonucundan üzgünüm ve bunuda gizlemiyorum. Ben gerçekten Birleşik Krallık'ın yanımızda, bizimle olmasını isterdim ama karar farklıydı ve tabii ki sonuçlarını belirlemeliyiz.

İngiltere Başbakanı David Cameron ile az sonra konuşacağım. Biz uzun süren bir belirsizlikte kalamayız. İngiltere'nin aldığı karadan memnuniyet duymuyorum. İngiltere'den pozisyonuna en kısa sürede açıklık getirmesini bekliyoruz. Hızla netleştirmeli. Uzun süren bir belirsizlik işimize gelmiyor. Finansal piyasaların bir kölesi değilim. Ama burada gördüğümüz küresel bir durum. Söylediğim gibi, Birleşik Krallık'tan pozisyonu netleştirmesini istiyorum."

Kapalı kapılar ardında görüşme yok

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararını resmi olarak bildirmesi ve AB Antlaşması'nın ayrılık görüşmelerini düzenleyen 50. maddesini hayata geçirmesi gerektiğine dikkati çeken Juncker, şöyle devam etti:

"Kapalı kapılar arkasında İngiltere ve AB Komisyonu görüşmeyecek. Komisyon üyelerinin, İngiliz hükümeti temsilcileriyle görüşmelerini yasakladım. Birleşik Krallık, 50. maddeyi bildirmeden, İngiltere'nin temsilcileriyle görüşülmeyecek. Bir pazarlık, bir görüşme süreci olamaz.

Haberin Devamı

Belirsizliği sevmiyorum. İngiliz arkadaşlarımızın şimdi ne demek istediklerini öğrenmek istiyorum. Ben, İngiltere'de alınan karara saygı gösteriyorum. Ancak İngiliz halkının tercihlerinin bir sonucu olacak, bir gölgede boks, maskeli bir oyun oynamayacağız. İngiltere'de halkın ne istediği belirli, ayrılmak istiyorlar. Biz de bana uygun hareket etmeliyiz. İngiliz hükümetiyle gizli görüşmeler, gizli pazarlıklar olamaz."

Birleşik Krallık'ta 23 Haziran'da yapılan referandumda halkın yüzde 52'si AB'den çıkılması yönünde oy kullanmıştı ancak AB'den çıkış için İngiltere'nin AB Antlaşması'nın 50. maddesini yürürlüğe koyması, AB'ye resmen referandum sonucunu iletmesi gerekiyor. Bunun ardından iki yılı bulması öngörülen çıkış müzakereleri yapılacak.

AB ülkelerinin liderleri, bugün yapılacak olan AB Konseyi (AB Liderler Zirvesi) toplantısında referandumdan çıkan sonucu görüşerek ortak bir pozisyon ortaya koyacak.