Dünya Çaresizliğimiz gündemde

Çaresizliğimiz gündemde

25.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çaresizliğimiz gündemde

Çaresizliğimiz gündemde


Bir haftadır dünya basının gündemin düşmeyen Türkiye'nin deprem karşısındaki çaresizliği ve hazırlıksızlığı yoğun eleştirilere konu oluyor.


       Türkiye'yi vuran deprem felaketi ilk gününden itibaren dünya basının birinci gündem maddesi. Dünyanın önde gelen ülkelerinin en önemli gazeteleri Marmara bölgesinin altını üstüne getiren depremin kendisine ve yol açtığı sonuçlara ön sayfalırında ayrıntılı bir şekilde yer ayırıyor. Özellikle devlet güçlerinin deprem bölgesine geç ulaşması, kurtarma çalışması sırasında gösterilen koordinasyonsuzluk ve halkın duyduğu rahatsızlık yabancı basının ele aldığı konuların başında yer alıyor.
       Dünyanın önde gelen gazetelerinde Türkiye ile ilgili haberlerin büyük çoğunluğu hükümetin yetersizliğini konu ederken, istisnai olarak söz konusu eleştirilere hak vermeyen yazılara ve görüşlere de yer veriliyor. Bunların bir örneğini Rusya'nın önde gelen gazetelerinden Sevodniya gazetesinde çıkan bir haber oluşturuyor. Sevodniya, Dünya'nın başka yerlerinde yaşanmış afetlerin kargaşası içinde görülen "çapulculuk" olaylarına Türkiye'de hiç rastlanılmamasına da dikkat çekerek, "çapulculuk" bulunmayışını "Türkiye'nin bir özelliği" diye tanımladı.
       Öte yandan Marmara Bölgesi'nde yaşanan deprem felaketinden sonra bölgedeki kurtarma çalışmalarına katılan ve ülkelerine geri dönen İngiliz ekibin üyelerinden Ray Gray, BBC Dünya Haberleri Servisi'ne izlenimlerini anlatırken, ''7.4 şiddetinde bir deprem, dünyanın her yerinde aynı kargaşanın yaşanmasına neden olurdu'' dedi.Ray Gray, Türkiye'de yaşadıklarını anlatırken, son günlerde Türk ve Batı medyasında yer alan ve Türk hükümetini suçlayan açıklamalarla ilgili olarak ''haksızlık yapıldığı'' yorumunda bulundu.