Dünya Casus yazılım skandalı!

Casus yazılım skandalı!

20.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail şirketi tarafından geliştirilen casus yazılımla çok sayıda devletin, gazeteci, aktivist, avukat ve siyasileri hedef aldığı, izlediği ortaya çıktı.

Casus yazılım skandalı

İsrail merkezli “NSO Group” adlı şirketin ürettiği “Pegasus” isimli casus yazılım aracılığıyla küresel çapta gazeteci, aktivist, avukat ve siyasilerin hedef alındığı, en az 10 hükümetin, bu şirketin müşterisi olduğu iddia edildi. Veri sızıntısı sonucu başlayan araştırma, “The Washington Post”, “The Guardian” ve “Le Monde’un” da aralarında olduğu 17 medya kuruluşu tarafından gerçekleştirilip haberleştirildi.

Haberin Devamı

Habere göre, küresel çapta hedef alınan gazeteciler arasında “CNN”, “The New York Times”, “El Cezire”, “Le Monde”, Bloomberg gibi kuruluşlarda çalışan isimler de var. Bununla birlikte Azerbaycan, Bahreyn, Kazakistan, Meksika, Fas, Ruanda, Suudi Arabistan, Macaristan, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) başta olmak üzere en az 10 hükümetin, NSO Group’un müşterisi olduğu iddia edildi.

Uygulamalara giriyor

Haber tüm dünyada olduğu gibi İsrail’de de büyük ses getirirken, İsrail muhalefeti, konuyla ilgili soru önergesi hazırlanacağını duyurdu.

17 medya organının iş birliğiyle ortaya konulan ve “Pegasus Project” adı verilen bu veri sızıntısına göre, dünya genelinde 50 binden fazla telefon numarasının bulunduğu liste, söz konusu yazılımla hedef alındı. Bir telefonu “gözetleme” cihazına dönüştürebilen bu casus yazılımla, kullanıcının bilgisi ve izni olmadan mikrofon, bu kişilerin kamera, mesajlar, ses kayıtları, rehberleri, sosyal medya hesapları gibi çok sayıda uygulamasına erişim sağlanabiliyor.

Haberin Devamı

Araştırmayı yürüten medya ortakları, ilerleyen günlerde listede yer alan kişilerin kimliklerini açıklayacaklarını duyurdu. Şirket yöneticisi, din adamı, akademisyen, sivil toplum kuruluşu çalışanı, sendika yetkilisi, bakanlar, cumhurbaşkanları ve başbakanlar dahil çok sayıda hükümet yetkilisinin de listede yer aldığı bildirildi.

Ruanda, Fas, Hindistan ve Macaristan, Pegasus’u kullandıkları iddialarını yalanladı. Azerbaycan, Bahreyn, Kazakistan, Suudi Arabistan, Meksika ve BAE ise iddialara yanıt vermekten kaçındı. 

NSO Group da hakkındaki suçlamaları reddederek, “terörizm ve ciddi suçlarla mücadele etmelerine yardımcı olmak için ülkelere ya da kolluk kuvvetlerine teknoloji hizmeti verdiğini” ileri sürdü, dava açma tehdidinde bulundu. Sosyal iletişim ağı WhatsApp da NSO hakkında, şirketin mesajlaşma hizmetini geniş kapsamlı casusluk için kullandığı ve 20 ülkede 1400’den fazla kişiyi izlediği gerekçesiyle dava açmıştı.

Telefonu açmak yetiyor!

Yazılımla, kullanıcının bilgisi ve izni olmadan mikrofon, kamera, mesajlar, ses kayıtları ve rehber gibi çok sayıda uygulamaya erişim sağlanabiliyor. Yazılım, hedef alınan kişinin telefona cevap vermesi halinde dahi yüklenebiliyor ve sızdığı telefonun tüm özelliklerinin uzaktan kumanda ile kontrol edilmesine olanak sağlıyor.

Haberin Devamı

AB: Kabul edilemez

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, iddiaların “doğru olması halinde kabul edilemez” bulduğunu söyledi. Von der Leyen, “Şu ana kadar okuduğumuz kadarıyla bunun doğrulanması gerekir. Ama eğer durum buysa bu tamamen kabul edilemez” dedi.

Casus yazılım skandalı

Kaşıkçı cinayetine de uzanmış

Pegasus casus yazılımıyla 2 Ekim 2018’de İstanbul’daki Suudi Başkonsolosluğu’nda Suudi yetkililerce öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’ya yakın isimlerin de hedef alındığı ortaya çıktı. Buna göre Kaşıkçı’nın eşi Hanan Elatr’ın telefonu, bir Pegasus kullanıcısı tarafından hedef alındı. Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz’in telefonuna da gazeteci öldürüldükten birkaç gün sonra girildiği belirtildi. Cinayetten sonra Kaşıkçı’ya yakın bir gazetecinin de telefonu hacklendi. Kaşıkçı’nın iki iş arkadaşının daha ve Türkiye’de cinayeti soruşturmakla sorumlu iki yetkilinin de sızan listede bulunduğu ifade edildi.