Dünya Cdc Nedir, Ne İş Yapar? Cdc'nin Görevleri Nelerdir?

Cdc Nedir, Ne İş Yapar? Cdc'nin Görevleri Nelerdir?

25.04.2021 - 06:29 | Son Güncellenme:

Bazı devletlerin hastalıkların önlenmesi ve sağlığın korunması konularında almış olduğu bir takım tedbirler ve ilgili birimler bulunmaktadır. Bu kapsamda Amerika Birleşik Devletlerinde faaliyet göstermekte olan CDC hizmet birimleri bulunmaktadır. Peki, bu CDC çalışma birimleri tam olarak hangi amaçla kurulmuştur? Hangi işleri yürütmektedir? CDC'nin görevleri nelerdir? İşte, CDC hakkında merak edilen hususlar ile çalışma ilkelerine dayalı hususlar.

Cdc Nedir, Ne İş Yapar Cdcnin Görevleri Nelerdir


CDC ifadesinin orijinal olarak açılımı "Centers for Disease Control and Prevention" olarak bilinmektedir. Türkçe karşılığı ise "Amerika Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi"dir. ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı olarak çalışmaktadır.

CDC Nedir?

CDC, ABD'nin hastalık kontrol ve korunma merkezidir. Bu birim kamu sağlığının korunması ile kamu güvenliğinin korunmasına ilişkin görev yapmakta olan bir kurumdur.

CDC Ne İş Yapar?

Amerika'nın Georgia eyaletinde merkezi bulunan CDC, sağlık ile ilgili gelişmeleri yakından takip ederek, sağlık yönünden ilerlemeyi sağlar. Aynı zamanda devletin diğer sağlık birimleri ile iş birliği içerisinde bulunur. Bu birime bağlı olarak bir takım birimler görev almaktadır. Bu birimler şu şekilde örneklenebilir:

- Doğum Kusurları, Gelişim Yetersizlikleri Merkezi
- Kronik Hastalık, Sağlığı Geliştirme Merkezi
- Çevre Sağlığı Merkezi
- Sağlık İstatistikleri Merkezi
- Cinsel Yolla Bulaşmakta Olan Hastalıklar Merkezi
- Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi
- Yaralanmalar ve Kontrolü Merkezi
- Bağışıklık Programları
- Mesleki Güvenlik ve Sağlık Enstitüsü
- Kamu Sağlığı Uygulama Programı

CDC'nin Görevleri Nelerdir?

CDC kurumunun görevleri arasında ilk olarak yerel ve eyaletler arası sağlık departmanlarına verilecek desteklerin arttırılmasıdır. Sadece ülkenin değil, küresel sağlığın sağlanması yönünde iyileştirme tedbirlerinin alınması bir diğer görevlerindendir. Göze çarpmakta olan ölüm nedenlerinin azaltılması, sağlık politikalarında gerekli reformların uygulanması ve sürveyans ve epidemiyolojinin güçlendirilmesi konuları diğer görev alanları arasındadır.