Dünya 'Cehennem bile daha iyi' diyerek anlattı! 'Ukraynalı esirler çakıyla hadım ediliyor'

'Cehennem bile daha iyi' diyerek anlattı! 'Ukraynalı esirler çakıyla hadım ediliyor'

20.06.2023 - 10:58 | Son Güncellenme:

Ukrayna'nın Rusya tarafından işgal edilmesinin üzerinden bir buçuk yıl geçse de savaş henüz bitmiş değil. Rus savaş esiri kamplarında yaşandığı iddia edilen işkenceler ise son dönemde dozunu iyice artırmış durumda. Her ne kadar Moskova bu iddiaları reddetse de son olarak iki Ukraynalı savaş esirinin yaptığı itiraflar kan dondurmaya yetiyor.

Cehennem bile daha iyi diyerek anlattı Ukraynalı esirler çakıyla hadım ediliyor

Derleyen: Can Şişman / Milliyet.com.tr - Rusya'nın Ukrayna'yı işgali bir yılı aşkın bir süredir devam ediyor. Tüm dünyanın Şubat 2022'den beri gözlerini çevirdiği Rusya-Ukrayna sınırında bugüne kadar çok sayıda kayıp yaşandı, bölgedeki çatışmalardan ötürü pek çok Ukraynalı vatanlarından ayrılarak aralarında Türkiye'nin de olduğu birçok ülkeye göç etti. Dünya basınının yakından takip ettiği savaş, dönem dönem ön plana çıkan bazı dikkat çeken gelişmelere  sahne oluyor. Savaş esirlerinin başına gelenler de bu dikkat çeken gelişmelerin başında geliyor. Sarhoş Rus askerlerinin, Ukraynalı savaş esirlerine yönelik davranışları bugünlerde bir kez daha savaşın acımasız yüzünü tüm dünyaya göstermiş durumda. İddialara göre ağır bir işkence sürecinden geçen Ukraynalı savaş esirlerinin yaşadıkları adeta kan donduran cinsten. İşte işkence kamplarından kurtulduklarını söyleyen iki Ukraynalı arkadaşın başına gelenler.

Haberin Devamı

Cehennem bile daha iyi diyerek anlattı Ukraynalı esirler çakıyla hadım ediliyor

Ülkeleri Rusya tarafından işgal edildiğinde birinin yaşı 24, ötekinin ise 27'ydi. Her Ukraynalı gibi onlar da günlük hayatın koşturması içinde hayatlarına devam ediyordu. Takvimler 24 Şubat 2022'yi gösterdiğinde ise hayat, Ukrayna'da yaşayan herkes gibi onlar için de durdu. Her ikisi de erkekti ve 20'li yaşlarının ortalarındaydı. Çıkan savaş en çok da onların hayatında bir dönüm noktasıydı. 

Savaşın hemen başında ülkelerini savunmak için harekete geçen ve orduya yazılan ikili, kısa bir süre sonra Rus askerleri tarafından esir alındı. Ülkenin Rusya tarafından işgal edilen ilk bölgelerinden Donetsk Oblastı'na bağlı Mariupol şehrinde Rus askerleri tarafından geçtiğimiz aylarda esir alınan ikili, iddialarına göre bir insanın kaldıramayacağı çok büyük işkencelere maruz kaldı, hayatlarının en kötü dönemlerini yaşadı.

'ESİRLERİ ÇAKILARLA HADIM EDİYORLAR'

Günlerce, haftalarca hatta aylarca süren işkenceden güç bela kurtulan ve soluğu yurt dışında alan iki yakın arkadaşın başından geçenler, Birleşik Krallık'a bağlı İngiltere'de yayımlanan Daily Express gazetesinde geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Habere göre şu anda 25 ve 28 yaşında olan iki arkadaş, Rus işkence kampından sağ olarak kurtulmayı başardıklarını söyleseler de gördükleri kötü muamelenin izlerini kolay kolay atlatamayacaklarını belirtiyor. İddialarına göre Rus işkence kampında Rus esaretinde tutulan Ukraynalı askerler belki ölmüyor ancak ölmekten beter bir hale dönüyor. İkilinin anlattıklarına göre Rus askerleri sık sık içki içiyor ve sarhoş oldukları anda Ukraynalı askerlere en vahşi şekilde saldırıyor.

Haberin Devamı

Cehennem bile daha iyi diyerek anlattı Ukraynalı esirler çakıyla hadım ediliyor

Aylarca Rus esaretinde tutulan iki Ukraynalı arkadaş, herkesi dehşete sürükleyen şu açıklamayı yaptı: "Sarhoş Rus askerleri, Ukraynalı savaş esirlerini hadım ediyor ve bunu da bir çakı ile yapmaya çalışarak Ukraynalı erkeklere hayatlarında unutamayacakları korkunç acılar yaşatıyor."

'CEHENNEMDEN BİLE BETER'

Biri 1.5 ay, diğeri ise tam 3 ay boyunca Rus esaretinde tutulan iki Ukraynalı arkadaş, esir takası sayesinde ülkelerine iade edildi ve hayatta kalan şanslı esirlerden oldu. Kıl payı hayatta kalan ikili, yaşadıkları zorlu olayların üstesinden gelmek için yakın çevreleri tarafından psikologlara götürüldü. İkilinin yaşadığı ağır psikolojik problemlere yakından şahitlik eden 41 yaşındaki terapist Anzhelika Yatsenko, iki arkadaşın yaşadığı olaylar için, "Cehnennemden bile beter, cehennem bile daha iyi bir yer" yorumunda bulundu. İkilinin tam bir ay boyunca kendilerini asla sağlıklı bir şekilde ifade edemediğini söyleyen Yatsenko, "Onlara bir soru sorulduğunda hiçbir şekilde sağlıklı cevap veremez haldeydiler. Cehennem bile onların yaşadıkları travmadan çok daha iyi bir yer olabilir" diye konuştu.

'TUVALETTE DAKİKALARCA HIÇKIRA HIÇKIRA AĞLADIM'

Haberin Devamı

İki arkadaşın şu anda hayatta ve güvenli bir bölgede olmalarına rağmen yine de sık sık yaşamlarına son vermek istediklerini ve bu negatif düşüncelerden kurtulamadıklarını söyleyen terapist Anzhelika Yatsenko, ikiliden genç olanın yaşamına son vermeye teşebbüs ettiği için çok daha ağır bir işkenceye maruz kalmış olabileceğine dikkat çekti. İki arkadaşla karşılaştığı ilk anı hiç unutamayacağını söyleyen Yatsenko, "Onlarla seansım sona erdiğinde hemen tuvalete gittim ve dakikalarca hıçkıra hıçkıra ağladım" dedi. İki Ukraynalı adamın yaşadıkları ağır fiziksel işkencenin izlerine tanıklık ettiğini söyleyen Anzhelika Yatsenko, iki genç adamın ilerde çocuk sahibi olmaması adına gördükleri hadım işkencesini bir 'soykırım' olarak tanımladı.

Cehennem bile daha iyi diyerek anlattı Ukraynalı esirler çakıyla hadım ediliyor

MOSKOVA İDDİALARI KABUL ETMİYOR

Savaş esirlerine yönelik işkenceler, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta bir buçuk yıllık zaman dilimi boyunca bugüne kadar pek çok kez gündeme geldi. Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerine bildirilen iddialar arasında elektrikle şok vermekten hadıma kadar pek çok işkence yöntemi sıralandı. İşkenceye maruz kalan kurbanların iç organlarında hasar, kemiklerinde çatlak ya da kırıklar ve psikolojik travmalar, bugüne kadar yetkililerin en sık duyduğu sonuçlar arasında.

Haberin Devamı

BM yetkililerine göre özellikle Rus askerlerin Ukraynalı esirlere yönelik sert tutumları, BM delegasyonunu harekete geçirmiş durumda. BM yetkilileri her ne kadar işkencelere yönelik duyulan işkenceleri Moskova yönetimine bir mektup aracılığıyla iletse de Rusya bu iddiaları kabul etmemekte ısrarcı. Moskova yönetimi, savaş esirlerine işkence ya da kötü muamelede bulunulduğu iddialarını reddediyor, Ukrayna'daki sivillerin kasten hedef alınmadığını özellikle vurguluyor.