Dünya Çekirgelerde yamyamlığın artmasını sağlayabilecek bir hormon keşfedildi

Çekirgelerde yamyamlığın artmasını sağlayabilecek bir hormon keşfedildi

07.05.2023 - 12:04 | Son Güncellenme:

Yeni bir araştırma, çekirgelerin sürü halindeyken diğerlerinin yamyamlığına uğramaktan kokulu bir hormon üreterek kaçındıklarını ortaya koydu.

Çekirgelerde yamyamlığın artmasını sağlayabilecek bir hormon keşfedildi

Göçmen çekirge sürüleri son yıllarda doğal afet boyutlarına ulaştı ve başta Afrika ve Asya'da olmak üzere milyonlarca kişinin gıda tedarikini tehdit ediyorlar.

Haberin Devamı

Çekirgelerin sürü davranışının, bu tür sürülerdeki bireylerin yamyamlıktan kaçınmak için sürekli olarak diğerlerinden kaçmasından kaynaklandığı düşünülüyor.

Perşembe günü Science bilimsel dergisinde yayımlanan yeni çalışmanın bulguları, fenilasetonitril (PAN) adı verilen kokulu bir feromonun çekirgeleri kimyasal olarak uyararak "yamyamlık karşıtı" haline getirdiğini gösterdi.

Bilim insanları, bu hormonun etkilerinin keşfinin çekirge yönetim stratejileri için bir hedef sunabileceğini düşünüyor çünkü sürülerin oluşumunun ardında böcekler arasındaki yamyamlık etkileşimleri yatıyor.

KÜRESEL GIDA KRİZİNİ ÖNLEYEBİLİR

Bilim insanları, bu hormonun etkilerinin keşfinin çekirge yönetim stratejileri için bir hedef sunabileceğini düşünüyor çünkü sürülerin oluşumunun ardında böcekler arasındaki yamyamlık etkileşimleri yatıyor. Bu bulgular, böceklerin küresel gıda arzını tahrip etmesiyle mücadele için yeni böcek ilaçlarının geliştirilmesini de sağlayabilir.

Haberin Devamı

Almanya'daki Max Planck Enstitüsü'nden Bill Hansson, "Bu böceklerin devasa sürüler içinde birbirlerinin davranışlarını nasıl etkilediğini ve koku almanın bunda rol oynayıp oynamadığını merak ettik" dedi.

Önceki araştırmalar, milyonlarca veya milyarlarca ton mahsulün tahrip olmasına yol açan çekirge göçünün farklı evrelerle gerçekleştiğini göstermişti.

Bilim insanları, yalnızlık evresinde böceklerin tek başlarına yaşayarak bölgelerini terk etmediğini söyledi.
Daha sonra toplu yaşam evresinde, çekirgeler göç etmelerine yol açan sürü davranışını sergiliyor.

Çoğu durumda, çekirgeler yalnızlık evresindedir ve nispeten az yiyecek yer. Ancak yağış ve yeterli gıda sayesinde nüfus yoğunluğu artarsa bu değişir.

Çalışmanın ortak yazarı Hetan Chang, "Bu böcekler birkaç saat içinde davranışlarını değiştiriyor; birbirlerini koklayabiliyor, görebiliyor ve dokunabiliyorlar" dedi.

AGRESİF ÇEKİRGELERE DÖNÜŞÜYORLAR

Dr. Chang, "Bu üç tür uyarım, çekirge beynindeki serotonin ve dopamin seviyelerini artırarak, yalnız yaşayan çekirgelerin çok aktif ve büyük bir iştahı olan agresif sosyal çekirgelere dönüşmesine neden oluyor" diye açıkladı.

Haberin Devamı

Böcekler sonunda sürüye dönüşmelerine yol açan ve tarımsal üretim için muazzam bir tehdit oluşturan feromonlar da salgılıyor.

YAMYAMLIK DETAYI

Bilim insanlarının göçmen Locusta migratoria çekirgesi üzerinde yaptıkları deneyler, bir kafeste bir arada tutulan sosyal hayvanların sayısıyla birlikte yamyamlık oranlarının da arttığını ortaya koydu.

Araştırmacılar, bu çekirgelerin tek başına yaşadıkları dönemde üretmedikleri özel kokuları sosyalleştiklerinde çıkarıp çıkarmadıklarını belirlemek için, onların yavruluk döneminde ürettikleri tüm kokuları analiz edip karşılaştırdı.

Deneylerde PAN'ın diğer çekirgeleri caydıran bir koku uyarısı olduğu ortaya çıktı. Bilim insanları artık PAN üretemeyen genetiği değiştirilmiş çekirgeleri kullandıklarında, güçlü yamyamlık etkileri buldu.