Dünya Çelik: Uluslararası toplum, insanlık krizinde yetersiz

Çelik: Uluslararası toplum, insanlık krizinde yetersiz

27.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

AB, Türkiye’de bulunan mülteciler için en büyük yardım projesini başlatırken, AB Bakanı Çelik desteğin Türkiye’ye aktarılması konusundaki mekanizmalarda sorun olduğunu belirtti

Çelik: Uluslararası toplum,  insanlık krizinde yetersiz

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, uluslararası toplumun Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılarla ilgili çabalarına desteğinin son derece yetersiz ve küçük düzeyde kaldığını belirtti. Çelik, “AB’nin 3+3 milyar euro şeklindeki desteğini memnuniyetle karşılıyoruz fakat bu desteğin Türkiye’ye aktarılması ile ilgili mekanizmalara eleştirimiz var” dedi. Çelik, AB Komisyonu İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Christos Stylianides ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin gayrisafi milli hasılasına göre insani yardımda bulunan birinci ülke olduğuna ve Dünya Gıda Örgütü’nde de yükselen donör grubunda yer aldığına dikkat çekti.
Dev yardım yürürlükte
Bakan Çelik, Stylianides’in ziyareti sırasında, Acil Sosyal Güvenlik Ağı (ESSN) projesi çerçevesinde bir sözleşmenin imzalandığını belirterek, bu projenin Suriyeli mültecilere 348 milyon euro’luk insani yardımı içerdiğini söyledi. AB’nin desteklediği en büyük insani yardım projesi olan ESSN’yi başlatmak için Türkiye’de bulunduğunu anımsatan Stylianides, ‘projenin, AB’nin Türkiye’nin karşı karşıya olduğu sığınmacı krizi karşısında destek vermeye hazır olduğunun bir göstergesini oluşturduğunu’ söyledi. Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için hazırlanan projeyle 1 milyon sığınmacıya gelir kaynağı sağlanacağını dile getiren Stylianides, AB’nin bu projeye 348 milyon euro kaynak sağladığını belirtti.