Dünya Cenevre’de Humus gölgesi

Cenevre’de Humus gölgesi

27.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Humus’ta Suriye ordusuna bağlı güvenlik noktalarına yönelik saldırının ardından, Cenevre’de muhalafet ve Esad rejimi temsilcileri karşılıklı birbirlerini suçlayan açıklamalarda bulundu...

Cenevre’de Humus gölgesi

İsviçre’nin Cenevre kentinde 4’üncü turu düzenlenen Cenevre görüşmelerine, Suriye’nin Humus kentinde Esad güçlerine yönelik cumartesi günü düzenlenen ve 42 kişinin öldüğü saldırının gölgesi düştü. Associated Press (AP) haber ajansı, saldırının Cenevre görüşmelerini tehdit etme amacı taşıdığını yazdı. Haberde, Suriye rejiminin Cenevre’deki taraflardan saldırıyı kınama talebine karşılık muhalefetin yaptığı açıklamanın yetersiz görüldüğü ifade edildi. Suriye muhalefetiyse, Humus saldırısının Beşar Esad rejimi tarafından düzenlendiğini öne sürdü.

Haberin Devamı

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, rejim uçaklarının Humus’ta, muhaliflerin kontrolü altındaki Vaer kasabasına yönelik yoğun hava saldırıları düzenlediğini, üç kişinin öldüğünü ve çok sayıda yaralı bulunduğunu duyurdu. Gözlemevi, kuşatma altındaki Vaer kasabasına roket saldırıları da düzenlendiğini belirtti.

Tasfiye suçlaması

Cenevre görüşmelerine katılan muhalefet heyetinin başkanı Nasır el-Hariri, “Bu olayların görüşmelere engel teşkil etmesine izin vermeyeceğiz” ifadesini kullandı. Terörü her zaman kınadıklarını belirten Hariri, özellikle Humus saldırısına yönelik bir kınamada bulunmadı.

Hariri, saldırı için rejimi suçlarken, “Patlamaların olduğu yer, çok güvenli bir bölgeydi. Yetkisi olan bir kişi kolaylık sağlamadıkça, kimse oraya sızamaz. Bu bölgede muhalif askeri gruplar yok. En yakınında Vaer (kasabası) var. O da kuşatılmış haldedir. Humus patlamalarının özü, Esad rejimin, eski Lübnan Başbakanı Hariri suikastının sanıklarını ortadan kaldırmasıdır. Uluslararası arenada haklarındaki suçlamalardan aranan üst düzey subayları (Humus saldırısıyla) tasfiye etti” diye konuştu.

Haberin Devamı

Cenevre’de Suriye delegasyonuna liderlik eden Beşar Caferi ise muhalefetin Humus’taki saldırıyı “terör eylemi” olarak kınamasını talep ederken, “Muhaliflerle masaya oturmak için tek bir koşul sunuyoruz. Terörizmi mahkûm etmeleri ve yabancıların ajandası için çalışmaları” ifadesini kullandı. Caferi, bir kişinin bile terörü kınanaması durumunda, o kişiyi terör destekçisi olarak göreceklerini savundu. Cenevre görüşmelerine katılan muhalefet, siyasi geçiş sürecini hızlandırmak için rejimle yüzyüze görüşme talep etmişti.

‘İzin vermeyiz’

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise, Humus’taki saldırıyı “barbarca” olarak nitelerken, uluslararası toplumun Astana ve Cenevre’deki çabalarının terör örgütleri tarafından baltalanmasına izin verilmeyeceği ifade edildi. Rusya, sorumluların cezalandırılmasını da talep etti.

Humus’taki saldırıyı, El Kaide bağlantılı Şam’ı Özgürleştirme Heyeti (Heyet Tahrir Şam) üstlenmişti. Esad rejimi karşıtı Nureddin Zengi, Liva el-Hak, Ceyşü’l Sünne, Ensaruddin ve El Kaide’nin Suriye bağlantısı olarak bilinen El Nusra (yeni adıyla Şam’ın Fethi Cephesi) kendini geçen ay feshederek Şam’ı Özgürleştirme Heyeti’ni oluşturmuştu.