Dünya Cenevre öncesi karşılıklı taarruz

Cenevre öncesi karşılıklı taarruz

23.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye için bugün yapılması öngörülen Cenevre görüşmeleri öncesinde üstünlük sağlamaya çalışan rejim ve muhalifler arasında Şam ve Hama’da şiddetli çatışmalar olduğu bildiriliyor

Cenevre öncesi  karşılıklı taarruz

Suriye’de Beşar Esad rejimi ve muhalifler, bugün başlaması planlanan Cenevre görüşmelerinin yeni turundan önce mevcut durumu değiştirmek için karşılıklı taarruza geçti. Muhalif kaynaklara göre, Hama kentinde, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve diğer rejim karşıtı gruplar, Esad rejimi güçlerine karşı büyük bir saldırı başlatarak, merkezin 4 km yakınına ulaştı. Zafer Ordusu (Ceyş el-Nasır) yetkilileri, “Şam’daki muhaliflerin yükünü azaltmak için bu cepheyi açtık” ifadelerini kullandı.
Muhalifler, başkent Şam’daki Cobar ve Kabun hattında geçen hafta operasyon başlatmıştı. Reuters’e konuşan rejime bağlı bir askeri yetkili, Suriye ordusunun Hama’ya yeni birlikler sevk ettiğini aktardı. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise muhaliflerin Hama’nın 20 km kuzeyindeki Soran ve 10 kilometre kuzeybatısındaki Kattap kasabalarını ele geçirdiğini duyurdu. Çatışmalarda rejim ordusu ve destekçisi yabancı gruplardan çok sayıda asker ve militan, muhalifler tarafından esir alındı.
33 sivil öldü
Öte yandan, Rakka’nın 26 km batısında yer alan Mansura kasabasında bir okula düzenlenen hava saldırısında 33 sivilin öldüğü bildirildi. ‘Rakka Sessizce Katlediliyor’ isimli insan hakları örgütü de, ABD liderliğindeki koalisyon uçaklarının düzenlendiği sanılan saldırının ardından, okulun enkazında çok sayıda kişinin kayıp olduğunu belirtti.