Dünya CFO krizi sona erdi!

CFO krizi sona erdi!

26.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD, Çin ve Kanada arasında 2018’de başlayan tutuklanma krizi sona erdi. Kanada’da tutuklanan Huawei yöneticisi Mıng Vancou ve Çin’de tutulan iki Kanadalı ülkelerine döndü.

CFO krizi sona erdi

ABD, Çin ve Kanada arasında 3 yıldır devam eden tutuklu krizi, tarafların sanıkları serbest bırakması ile son buldu. Huawei yöneticisi Mıng Vancou’nun ABD ile anlaşmaya varmasının ardından Çin’de tutuklu bulunan iki Kanada vatandaşının da serbest bırakıldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Huawei Mali İşler Direktörü Mıng, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla 1 Aralık 2018’de Kanada’nın Vancouver kentinde tutuklanmıştı. Bu gelişmenin ardından Çin ise iki Kanadalıyı ‘casusluk’ suçlamasıyla gözaltına almıştı.

‘Rehine siyaseti’

İş insanı Michael Spavor ve eski diplomat Michael Kovrig, Kanada’nın Çinli Mıng’i ABD’nin iade talebi üzerine tutuklamasından kısa bir süre sonra Aralık 2018’de Pekin’de tutuklanmıştı.

Birçok ülke Çin’in eylemini “rehine siyaseti” olarak nitelendirmişti. Mıng’ın geri dönüşü Çin’de büyük haber olurken, Kovrig ve Spavor’un serbest bırakılmasından hiç söz edilmedi. Çin, şu ana kadar iki davanın bağlantılı olmadığını savunuyordu.

ABD’ye iadesi istenen Mıng, ABD Adalet Bakanlığı ile varılan anlaşma neticesinde çnceki gün özgürlüğüne kavuştu. Mıng Vancou’nun, anlaşma kapsamında bazı suçlamaları kabul etmesiyle ülkeden ayrılmasına izin verildi. Ülkesi Çin’e giden Mıng, “Anavatana dönüyorum” ifadesini kullandı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise yaptığı açıklamada, Çin’de casusluk suçlamasıyla tutuklanan Spavor ve Kovrig’in serbest bırakıldığı bilgisini paylaştı. Sabah saatlerinde uçakları Calgary şehrine inen ikiliyi karşılayanlar arasında Trudeau da vardı.