Dünya Çin'de seçimler ikinci tura kaldı, adaylardan ilk sözler

Çin'de seçimler ikinci tura kaldı, adaylardan ilk sözler

22.11.2021 - 09:26 | Son Güncellenme:

İlk turda yüzde 28'de kalan sağcı aday Kast "Komünizm ile özgürlük arasında bir seçim yapacağız" dedi, yüzde 25 oy alan solcu aday Boric ise "Onlar bize savaş ilan ettiler ama biz umut ilan edeceğiz" diye konuştu.

Çinde seçimler ikinci tura kaldı, adaylardan ilk sözler

Şili'deki genel seçimlerde hiçbir aday oyların yüzde 50'den fazlasını alamadı. Seçim Servisi (Servel) verilerine göre sandıkların yüzde 90'ı açıldı, Cumhuriyetçi Partinin sağ görüşlü adayı 55 yaşındaki Jose Antonio Kast yüzde 28,15, 'İtibarı Destekliyorum' ittifakının adayı sol görüşlü 35 yaşındaki Gabriel Boric yüzde 25,32 oy aldı.

Haberin Devamı

Hiçbir adayın yüzde 50'yi bulamaması üzerine Şili'yi 2022-2026 yıllarında yönetecek devlet başkanı ve yardımcısını ikinci tur seçimleri belirleyecek. İlk turda en yüksek oyu alan sağcı aday Kast ile solcu aday Boric 19 Aralık'ta ikinci tur seçimlerinde yarışacak.

Diğer adaylar, Halkın Partisi'nin adayı Franco Parisi yüzde 13,19, "Haydi Şili" ittifakının adayı Sebastian Sichel yüzde 12,39, Hıristiyan Demokrat Parti'nin adayı Yasna Provoste yüzde 11,87, Yenilikçi Parti'nin adayı Marco Enriquez-Ominami yüzde 7,62 ve Vatansever Birliği'nin adayı Eduardo Artes yüzde 1,45 oy aldı.

Seçimin ilk turunu galibiyetle bitiren sağcı aday Kast, ikinci turu "Aralık ayında sadece bir devlet başkanı seçmeyeceğiz. Komünizm ile özgürlük arasında bir seçim yapacağız" sözleriyle değerlendirdi.

Haberin Devamı

Taraftarlarına seslenen Kast, Şili'nin Küba ve Venezuela'nın yolundan gitmek istemediğini vurguladı, "Gabriel Boric ve Komünist Parti, vandalları serbest bırakmak istiyor ve katil teröristlerle bir araya geliyor" ifadesini kullandı.

Solcu aday Boric ise, seçim sonuçlarını "Geriden başladığımız ilk sefer olmayacak, eğitim için mücadele ettiğimizde bunu başardık ve bize inanmıyorlardı. Unutmayacağız ki onlar bize savaş ilan ettiler ama biz umut ilan edeceğiz" diye konuştu.

Rakibi Kast'ın kendisi için söylediklerine işaret eden Boric, "Bu konuşmayı diğer adayın aleyhinde yapmayacağım, benim tarzım değil. Biz umudun, diyalogun, birliğin sözcüleri olacağız ve mücadelemiz umudun korkuya galip gelmesi için olacak" dedi.

Yazarlar