Dünya Çin’de tarihi dönem

Çin’de tarihi dönem

24.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çin Komünist Partisi’nin dün sona eren 20. Ulusal Kongresi’nin ardından bugün ilk toplantısını yapan partinin en üst yönetim organı Merkez Komite, Şi Cinping’i yeniden genel sekreter seçti.

Çin’de tarihi dönem

Şi, 2012 ve 2017’den sonra aynı göreve üçüncü kez seçilirken, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu Mao Zedong’dan bu yana parti liderliğini iki dönemden fazla sürdüren ilk lider olarak da tarihe geçti.

Kongrede aynı zamanda Merkezi Askeri Komisyon Başkanı da seçilen Şi, ordunun başındaki görevini de sürdürecek. Şi’nin, gelecek Mart ayında düzenlenecek Çin Ulusal Halk Kongresi toplantısında da yeniden devlet başkanlığına seçilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Şi Cinping, bununla birlikte belirgin bir politika değişikliği mesajı verdi. Amerikan “New York Times” gazetesi, Şi’nin kongrelerde sıkça tekrarlanan “barış ve kalkınma” sloganına 79 sayfalık konuşmasında hiç yer vermediğine dikkat çekti. Nitekim Şi, ufuktaki “tehlikeli fırtınalardan” bahsetmeyi tercih ederken, “Ülkemiz, stratejik fırsatın riskler ve zorluklarla bir arada olduğu bir döneme girmiştir ve belirsizliklerle görülmeyen etkenler artmaktadır... Dünya türbülans ve değişim dönemine girmiştir... Önümüzdeki yolda ne kadar sert rüzgarlar, çalkantılı sular ve hatta tehlikeli fırtınalar olsa da, halkımız bizim en büyük destekçimiz ve en güçlü güven kaynağımız olacaktır” dedi.

Şi’yi üçüncü döneminde içeride yavaşlayan ekonomik büyüme, artan işsizlik, emlak balonu kaynaklı ekonomik sıkıntılar ve Kovid-19 salgınının yeniden başlaması gibi tehlikeler bekliyor.

Haberin Devamı

Hiç kadın yok!

Çin Devlet Başkanı Şi, kongrenin ardından yeni yönetim ekibini de tanıttı. Şi’nin 7 kişilik Daimi Komite’ye aldığı Li Çiang’ın yeni başbakan olması beklenirken, 25 yıldan bu yana ilk kez komiteye bir kadın üye alınmadı. İş dünyasıyla iyi ilişkilere sahip olan Liu Hi ve ABD’yle ilişkilerin yumuşatılmasında rol oynayan Veng Yeng’in de yeni parti yönetiminde yer almadığı gözlendi.

Öte yandan Şi’nin seçilmesinin ardından Çin’in müttefiki Kuzey Kore’den kutlama mesajı gecikmedi. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Çin Devlet Başkanı Şi’ye “en sıcak tebriklerini” gönderdiği bildirildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Şi’yi kutladı.