Dünya Clinton’un gezisinin son durağı Ankara

Clinton’un gezisinin son durağı Ankara

27.02.2009 - 12:01 | Son Güncellenme:

.

Clinton’un gezisinin son durağı Ankara

ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un 1-7 Mart tarihleri arasında gerçekleştireceği ikinci yurt dışı gezisinin son durağını Türkiye oluşturacak. Clinton’un 7 Mart’ta Ankara’ya gelmeden önce, Pazartesi günü Şarm El Şeyh’de Gazze’nin yeniden yapılanmasına ilişkin uluslararası konferansa ile 5 Mart’ta Brüksel’de yapılacak NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katılacak. Her iki toplantıda Dışişleri Bakanı Ali Babacan da bulunacak.
İlk yurt dışı gezisi Doğu Asya’ya yapan Hillary Clinton’un, ikinci gezisi, Mısır, İsrail, Filistin (Batı Şeria), Belçika, İsviçre ve Türkiye’yi kapsayacak.
Hillary Clinton’un Ankara ziyaretinden önce Türkiye, Başban Barack Obama’nın Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell’i en üst düzeyde ağırladı. Mitchell’in 25-26 Şubat günlerinde Ankara’da yaptığı temaslarda Clinton’un ziyareti de ele alınmıştı.
Gezisinin ilk durağını oluşturacak Mısır’ın Şarm El Şeyh kentinde Clinton, Pazartesi günü 80 ülkenin katılımıyla Gazze’nin yeniden yapılanmasına destek amacıyla düzenlenecek uluslar arası donörler konferansında yer alacak.
Hamas’ın davet edilmediği uluslararası konferansta Filistinlileri, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas ve Başbakanı Selam Fayyad tarafından temsil edilecek.

BABACAN DA MISIR YOLCUSU
Bu arada, Şarm El Şeyh Konferansında Türkiye’yi temsil edecek olan Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın Pazar akşamı Mısır’a gitmesi öngörülüyor.
Türkiye’nin, ABD’nin 900 milyon dolarlık bir yardım taahhüdünde bulunacağı bildirilen konferansta nasıl bir destek önereceği henüz açıklanmadı.
Diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin Filistin’e devamlı yardım yaptığını belirterek Ankara’nın daha önce Filistin’e 150 milyon dolarlık bir yardım tahsis ettiğini anımsattı.
Hamas, İsrail operasyonu sırasında bölgede meydana gelen zararların 2.7 milyar doları aştığını açıklamış bulunuyor.
İKİ TOPLANTIDA BİRARAYA OLACAKLAR
Öte yandan, Hillary Clinton ile Ali Babacan, Şarm El Şeyh’deki konferansın ardından 5 Mart’ta Brüksel’de gerçekleşecek olan NATO Dışişleri Bakanları toplantısında da bir arada olacak.
Nisan’daki Nato Zirvesi’ne ilişkin hazırlıkların yapılacağı Dışişleri Bakanları toplantısında zirvede gündeme gelmesi beklenen Fransa’nın, ittifakın askeri kanadına geri dönüşü talebinin ele alınabileceği ifade ediliyor.
Obama Yönetiminin Suriye’ye açılım yapacağı söylemlerine karşın Clinton, Ortadoğu gezisi sırasında Suriye’yi by pass edecek. Clinton, Ankara’ya gelmeden önce İsviçre’de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile de buluşacak.

Yazarlar