DünyaClinton'dan "reform" desteği

Clinton'dan "reform" desteği

29.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Clinton'dan "reform" desteği

Clintondan reform desteği


Başbakan Ecevit'le dün Beyaz Saray'da görüşen ABD Başkanı ve kurmayları, iktisadi reformlar ile demokratikleşme konusunda üçlü koalisyon hükümetine "daha fazlasını bekliyoruz" mesajı verdiler


Başbakan Bülent Ecevit, pazar akşamı başlattığı ABD ziyaretinin en önemli randevusu için dün Beyaz Saray'a çıktı. Önce Başkan Yardımcısı Al Gore ile görüşen Ecevit, daha sonra Başkan Bill Clinton ile biraraya geldi. Heyetler halinde yapılacak toplantı Beyaz Saray'daki bir çalışma yemeğiyle devam etti.
Ecevit - Clinton görüşmesi öncesinde basına açıklama yapan ABD yetkilileri, Washington'ın vereceği ana mesajlardan birinin "Türkiye'deki iktisadi ve siyasi reformların daha ileriye götürülmesi yönünde destek" olacağını belirttiler. Görüşmede, Kıbrıs ve Türk - Yunan ilişkilerinin, enerji başta olmak üzere iktisadi işbirliği konularının ağırlık taşıyacağı anlaşılırken, ABD tarafının yeni bir deprem yardım paketi açıklamaya niyetli olmadığının da işareti verildi.
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman önceki gün düzenlendiği basın brifinginde, Beyaz Saray toplantısının başında Başkan Clinton'ın öncelikle deprem sonrası yeniden imar çalışmalarının nasıl gittiğini soracağını belirtti ve Türkiye'nin konut tahvillerine garanti istemekten vazgeçmesinden duydukları memnuniyeti vurguladı. Washington'un konuya sıcak bakmadığının anlaşılması ertesinde "gerek kalmadı" diyerek bundan vazgeçmişti. Grossman, bu kararın ABD'nin ve uluslararası topluluğun deprem yardımlarında üzerine düşeni yaptığını gösterdiğini söyledi ve yeni bir yardım paketinin açılmayacağını ima etti.
Türkiye'nin askeri satış kredilerinden kaynaklı toplam 6 milyar dolarlık borcunun silinmesi talebinin hatırlatılması üzerine Grossman, "Bu talep eskiden beri var. Ve eğer Türk tarafı gündeme getirirse, konuyu memnuniyetle tartışırız. Ancak bu bizim için çok zor bir iş ve bu konuda fazla bir bekleti doğmaması gerekir" dedi.
Gündemdeki ikinci ana konuyu "iktisadi reformlar" diye anlatan Grossman, demokratikleşme ve insan hakları meselesinin de öncelik taşıyacağını vurguladı ve bu çerçevede İnsan Hakları Derneği Başkanı Akın Birdal'ın serbest bırakılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

"Kıbrıs planı yok"

Türkiye ile Yunanistan arasındaki yakınlaşmanın da kendilerini çok memnun ettiğini vurgulayan Grossman, Ege ve Kıbrıs sorunlarının da Beyaz Saray gündeminde önemli yer tutacağını söyledi. Grossman daha sonra sorular üzerine, kendilerinin Sekizler Grubu'na üye olduklarını hatırlatarak, bu grubun yaptığı çağrı çerçevesinde Kıbrıs'ta tarafların dolaysız müzakerelere oturmalarını istedi. Türk tarafının bu çağrıdaki "önkoşulsuz" ibaresinin değerini anlamamasına şaşırdığını da ifade eden Grossman, ABD'nin kapsamlı bir "Kıbrıs planı" hazırladığı yolundaki iddiaları reddetti.
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı ayrıca Bakü - Ceyhan boru hattı, Hazar'dan geçirilecek Türkmen doğal gaz hattı başta olmak üzere enerji projeleri, Kosova ve Irak gibi bölgesel konuların da gündeme geleceğini açıkladı.