Dünya Çocuk mülteciler parayla avlanıyor

Çocuk mülteciler parayla avlanıyor

06.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Londra merkezli Quilliam Vakfı, terör örgütü DAEŞ’in, kendisine çocuk üye kazandırmak için yürüttüğü çalışmalara ilişkin bir rapor yayımladı.

Çocuk mülteciler  parayla avlanıyor

Söz konusu rapora göre, örgüt, mülteci kamplarında kendi bünyesine katılmaya ikna edilen çocuklara para ödüyor, Avrupa’ya kaçmak isteyen çocukları kazanmak içinse onların seyahat masraflarını karşılanıyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) raporuna göre, sadece Suriye krizi nedeniyle ülke içi ve dışında göç eden kişilerin yaklaşık 1 milyon 200 binini çocuklar oluşturuyor. Propaganda videolarında çocuklara yer vererek, mülteci çocukları hedef kitlesi içine alan DAEŞ, ailelerinden ayrı ve radikalleşmeye uygun çocuklarla nesiller boyu sürecek bir radikalleşmenin temellerini atıyor.

Quilliam’ın raporunda dikkat çeken çarpıcı saptamalar ise şöyle:

- DAEŞ, Lübnan ve Ürdün’deki mülteci kamplarından örgüte katılan çocuk ve gençlere 2’şer bin dolar para ödüyor. Ürdün polisi, ülkenin kuzeyindeki İrbid kentinde bulunan mülteci kamplarında DAEŞ’in “uyuyan hücrelerini” keşfetmişti. Ayrıca örgüt, yemekleri kesilen mültecilere gıda yardımı yaparak taraftar kazanmaya çalışıyor.

- DAEŞ, propaganda faaliyetlerinde mültecilere büyük yer ayırıyor. Haziran 2016 ile Ocak 2017 tarihleri arasındaki sürede yayımlanan 263 propaganda faaliyetinde, mülteciler doğrudan hedef kitle olarak seçildi.

- Suriye ve Irak gibi ülkelerden aileleri olmadan kaçmak zorunda kalan sahipsiz çocuklar, radikalleşmeye daha yatkın oluyor. Vakıf, Europol’ün açıkladığı 88 bin 300 bin çocuğun ülkesinden ailesi olmadan kaçtığına ilişkin bilgiyi hatırlattı. İngiliz basını, son 5 yıl içinde yaklaşık 10 bin mülteci çocuğun ailesi olmadan İngiltere’ye girdiğini ve daha sonra büyük kısmının ortadan kaybolduğunu yazmıştı.

- Mültecilerin en çok radikalleşme belirtisi gösterdiği alan Kuzey Afrika. DAEŞ, Kuzey Afrika sahillerinde kendi saflarına katılması amacıyla mültecilere 1000 dolar ödemeyi teklif ediyor. Avrupa’ya kaçmak isteyen çocuk mültecilerin örgüte “sempati” duymasını sağlamak içinse, insan kaçakçılarına 600 dolar civarında ödeme yapıp, genç yaştaki kişilerin Avrupa’ya kaçışına yardım ediyor.