Dünya Çorba eyleminin şaşırtan sponsoru

Çorba eyleminin şaşırtan sponsoru

20.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

“Just Stop Oil” grubu, iklim krizine dikkat çekmek için en son Londra’da Van Gogh’un tablosuna çorba fırlatmıştı. Grubun en büyük destekçisinin petrol şirketi vârisi Aileen Getty olduğu ortaya çıktı

Çorba eyleminin şaşırtan sponsoru

İngiltere’de hükümetin fosil yakıt üretimini durdurmasını isteyen çevre aktivisti grup “Just Stop Oil” (Sadece Petrolü Durdur) çeşitli eylemler düzenliyor. Gruba bağlı iki eylemci, iklimin bozulmasını protesto için 14 Ekim’de Londra’daki The National Gallery’de bulunan Van Gogh’un “Ayçiçekleri” adlı tablosuna domates çorbası fırlatmıştı. Aktivistler ayrıca geçtiğimiz günlerde kendilerini Londra’da Leonardo da Vinci’nin “Son Akşam Yemeği” tablosuna ve Milano’da bir Umberto Boccioni heykeline yapıştırıp yakıt pompalarına zarar vermişti. İngiltere Grand Prix’te piste koşan aktivistler, bir Premier Lig maçında da kendilerini kale direğine bağlamıştı.

Haberin Devamı

Çorba eyleminin şaşırtan sponsoru

Milyonluk bağışlar

İngiliz “Guardian” gazetesine göre, grubun destekçileri arasında Aieleen Getty (65) bulunuyor. 1942’de Amerikan petrol pazarlama şirketi Getty Oil’i kuran J. Paul Getty’nin torunu olan Aieleen Getty, Climate Action Fund’u (İklim Acil Durum Fonu) kurmuş. Kurduğu bu fon aracılığıyla da iklim aktivistleri tarafından kullanılması için 1 milyon dolar bağışlamış. Söz konusu fon bu yıl onlarca iklim örgütüne 4 milyon dolardan fazla bağışta bulunmuş, Just Stop Oil de 1.1 milyon dolarla en büyük payı almış. Disney ailesinin oğlu Abigail Disney de Climate Action Fund’a 200 bin dolar bağışlamış. Öte yandan servetini petrolden kazanan Getty’nin desteklediği eylemlerin iklim aktivistlerini itibarsız- laştırmayı amaçladığına dair iddialar da var. Buna karşı çıkanlar, “Dünya için doğru yolda yürüyen Aieleen Getty’yi, ölmüş dedesinin günahlarından sorumlu tutamazsanız” diyor. 

Haberin Devamı

‘Hareketi dünyaya yayacağız’

İklim aktivisti Just Stop Oil grubunun ABD’li finansörü Climate Action Fund (CAF), Van Gogh’un tablosuna çorba fırlatma eylemlerinin benzerinin önümüzdeki günlerde çeşitli ülkelerde gerçekleşeceğini açıkladı. CAF yöneticisi Margaret Klein Salamon, “Herkes hazırlıklı olsun, daha fazla protesto eylemi yapılacak. Bu hızla büyüyen bir hareket ve önümüzdeki iki hafta en yoğun iklim eylemi dönemi olacak” dedi. Salamon, tabloya çorba fırlatmanın “vandalizm” olduğu ve fosil yakıtlardan uzaklaşmayla bir ilgisi bulunmadığı eleştirilerini de kabul etmedi ve “Kimse sanatı, sporu protesto etmiyor ama dünya yanıyor. Duruma dikkat çekmek için farklı eylemler gerekiyor” dedi.