Dünya ‘DAEŞ’in toprağı kalmadı’

‘DAEŞ’in toprağı kalmadı’

17.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, DAEŞ’in Suriye’de kalan son toprağının da ele geçirildiği açıkladı. Buna karşın bölgede hala çok sayıda sivilin olduğu ve resmi açıklamanın birkaç gün içinde yapılacağı belirtildi

‘DAEŞ’in toprağı kalmadı’

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) ülkenin doğusunda bulunan DAEŞ kontrolü altındaki son toprakları da ele geçirdiğini açıkladı. Londra merkezli dernek, dün yaptığı açıklamada, çoğu yabancı kökenli olan son birkaç yüz DAEŞ militanının da teslim olduğunu duyurdu. Açıklamada ayrıca bazı militanların halen tünellerde saklanıyor olabileceği belirtildi. Çoğunluğunu terör örgütü PKK’nın Suriye kolu olan YPG’nin oluşturduğu SDG, geçen ocak sonunda, DAEŞ’in elindeki son yerleşim yeri Suriye-Irak sınırındaki Bağuz köyünü ele geçirmişti. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ise Münih’te yaptığı konuşmada “Şu saatlerde Fırat Nehri yakınında DAEŞ’in siyah bayrağının dalgalandığı son yer de ele geçiriliyor” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Buna karşın SDG yetkilileri bölgede hala çok sayıda sivilin olduğunu ve bölgenin tamamen alınmasının birkaç günü bulacağını duyurdu. Bununla birlikte teslim olan DAEŞ üyelerinin ABD’nin Deyrizor’daki üssüne götürüldüğü öğrenildi.

Avrupa’dan asker isteyecek

Öte yandan Washington Post gazetesi, Trump yönetiminin Suriye’nin kuzeydoğusunda Avrupalı müttefik ülkelerle birlikte bir tampon bölge kurulması üzerinde çalıştığını yazdı. Plana göre Avrupalı ülkelerin 1500 asker göndereceğini belirten kaynaklar, bunun gerçekleşmesi halinde Trump’ın 200 ABD askerini bu bölgede bırakmak istediğini söyledi. Haberde, “ABD’li birlik, keşif, komuta ve idare konularında yardım sunacak. NATO içinden İngiltere, Fransa ve Almanya’nın tampon bölgede yer alması bekleniyor” dendi. Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, ABD yetkililerinin, Avrupa ülkelerinden, Suriye’de Türkiye sınırı boylarında bir tampon bölge kurmak için Suriye’ye asker göndermelerini isteyeceğini, bunun kabul edilmesi halinde ABD Başkanı Donald Trump’ın da belirli sayıda Amerikan askerini Suriye’de bırakmaya açık olduğunu söyledi. Graham, Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen Münih Güvenlik Forumu’ndaki konuşmasında söz konusu planı “DAEŞ hilafeti sonrası strateji” olarak tanımladı. Tüm Avrupa’nın DAEŞ tehdiden acı çektiğini belirten Graham DAEŞ sonrası stratejinin DEAŞ ile mücadeleden farklı olması gerektiğini söyledi. Graham, “Biz oyun kurmazsak Türkiye Suriye’ye girer ve YPG tehdidiyle ilgilenir” diye konuştu.