Dünya DAEŞ savaşçıları Afganistan’a gidiyor

DAEŞ savaşçıları Afganistan’a gidiyor

29.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye, Libya ve diğer ülkelerdeki DAEŞ savaşçılarının Afganistan’a gittiğini bildirdi.  Rus Interfax haber ajansının haberine göre, Şoygu, şayet Afganistan kaynaklı herhangi bir güvenlik tehdidi oluşursa Rusya’nın, müttefiki Tacikistan’a oradaki üssünden askeri destek sağlayacağını açıkladı.

DAEŞ savaşçıları Afganistan’a gidiyor

 

ABD askeri birliklerinin Afganistan’dan çekildiğini hatırlatan Şoygu, “Yabancı askeri birliklerin Afganistan’dan aceleyle çekilmesi, ülkede askeri siyasi gerilimin ve askeri eylemlerin artmasını kışkırttı” dedi. Afganistan’ın sınırlarında bulunan kuzey bölgelerindeki durumun kötüleştiğini ve Afganların Tacikistan ile Özbekistan’a göç ettiğini belirten Şoygu, “Bu, ABD ve Taliban arasında yapılan anlaşmaların uygulanmadığını gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Şoygu, Afganistan’daki durumun, yönetimin kontrolünden çıktığını ve Taliban’ın ülke topraklarının büyük bölümünü ele geçirdiğini aktarırken, DAEŞ gibi terör örgütlerinin bu ülkedeki pozisyonlarını güçlendirmesinden endişe duyduklarını da açıkladı. Şoygu, “Bu, teröristlerin komşu ülkelere geçiş yapması tehdidini artırdı. Bu nedenle, ABD ve NATO’nun Afganistan’daki misyonunun çöktüğünü belirtmek zorundayız” dedi.

Taliban Çin’e gitti

Öte yandan Taliban’ın Katar’daki Siyasi Bürosu’nun Başkanı Molla Abdul Gani Birader liderliğindeki bir heyet, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile görüştü. Vang, “Afganistan, Afgan halkına aittir, Afganistan’ın geleceği ve kaderi Afgan halkının elinde olmalıdır” diye konuştu.