Dünya Avrupa'da saldırı paniği... DAEŞ’in şimdiki hedefi ne?

Avrupa'da saldırı paniği... DAEŞ’in şimdiki hedefi ne?

02.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Moskova’da düzenlenen terör saldırısıyla yeniden gündeme gelen terör örgütü DAEŞ ve Horasan kolunun, Avrupa’da da benzer eylemlere girişip girişemeyeceği tartışması yaşanıyor. Örgütün, Paris Olimpiyatları gibi hedeflere yönelebileceği belirtiliyor.

Avrupada saldırı paniği... DAEŞ’in şimdiki hedefi ne

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya’nın başkenti Moskova’da gerçekleştirilen ve 144 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından terör örgütü DAEŞ ve örgütün ön plana çıkan Horasan kolu (DAEŞ-H) ile ilgili araştırmalar hız kazandı. DAEŞ’in gerçekleştirdiği saldırının, Avrupa başkentlerinde yarattığı endişe sürerken, örgütün hedef genişlettiği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Nitekim ABD merkezli CNN’de yer alan haberde, DAEŞ’in bir sonraki hedefinin neresi olabileceği masaya yatırılırken, özellikle bu yıl Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenecek olimpiyat oyunlarına dikkat çekiliyor.

ALMANYA DA TEHLİKEDE

CNN’e konuşan ‘Aşırılıkçılıkla Mücadele Projesi’ kıdemli danışmanı Edmund Fitton-Brown, DAEŞ-H’nin Afganistan dışına çıkarak Pakistan, İran ve Orta Asya’da saldırı gerçekleştirme arzusunda olduğunu söyledi.

Tacikçe, Özbekçe ve Rusça yapılan yayınların sayısının artmasının, DAEŞ-H’nin yayılma hedeflerini gösterdiğini savunan araştırmacı, örgütün Avrupa’daki yayılımının mevcut aşamada yeni olduğunu, bununla birlikte Rusya dışında Türkiye ve Almanya gibi ülkelerin de dikkatli olması gerektiğini kaydetti. Nitekim Almanya’da geçen yıl DAEŞ-H ile bağlantılı 7 kişinin tutuklandığı açıklanmıştı. Yine Almanya’da örgüt bağlantılı iki Afgan İsveç’e yönelik bir saldırı hazırlığında yakalanmıştı.

Haberin Devamı

Fitton-Brown, Paris’teki olimpiyatların örgüt için bir hedef olacağını düşünüyor. Avrupa’nın dışında ABD’nin de örgütün hedefinde olduğu ifade ediliyor. Amerikan istihbaratına göre örgüt Afganistan dışındaki kaynaklara daha çok bel bağlıyor ve düşük maliyetle en büyük etkiyi yaratma peşinde.

AKTİF PLANLARI VAR

Örgütle ilgili kitap yazmış olan Amira Jadoon ise DAEŞ-H’nin Güney ve Orta Asya’da nüfuzunu artırmak için özellikle son üç yılda propaganda ve saldırılarını yoğunlaştırdığını söyledi. DAEŞ-H’nin bu güne kadar en kanlı saldırısı, 2021’de Afganistan’da Kabil Havaalanı’na yönelikti. Bu saldırıda 200 kişinin yanı sıra 13 ABD askeri hayatını kaybetmişti. Uzmanlar, DAEŞ-H’nin Avrupa’da aktif ve engellenmiş planları olduğuna dair raporlar olduğunu belirtiyor.

DAEŞ’in Horasan kolunun üstlendiği Moskova katliamı, Avrupa’yı sıkı güvenlik önlemleri almaya yöneltmiş, Fransa terör alarmını en üst seviyeye çıkarmıştı. Özellikle Avrupa’da ‘yalnız kurt’ tipi saldırı ihtimalinin arttığı belirtilmişti.

NEDEN RUSYA’YI VURDU?

Rusya, Moskova’daki saldırının ilk anından beri Ukrayna’yı hedef göstermeye çalışan bir propaganda çalışması yürüttü. Ancak uzmanlar, Rusya’nın DAEŞ’in en büyük düşmanlarından biri olduğunu belirtiyor. Nitekim DAEŞ’in öldürülen lideri Ebubekir El-Bağdadi, tüm kafirlere yönelik savaş ilan ederken, bunların başı olarak ABD ve Rusya’yı göstermişti. Kabil’deki Rusya Büyükelçiliği’ne düzenlenen saldırıyı da üstlenen grup, Moskova’nın Afganistan, Çeçenistan ve Suriye’deki müdahalelerinden rahatsız. DAEŞ’in son yıllarda Rusya’ya karşı, bu ülkelerdeki durum nedeniyle büyük düşmanlık beslediği biliniyor. DAEŞ son yıllarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e karşı sert duruşuyla da dikkat çekiyor ve propagandaların bu konuyu sıklıkla kullanıyor.