Dünya DAEŞ’li kadın Norveç hükümetini sarstı!

DAEŞ’li kadın Norveç hükümetini sarstı!

21.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Norveç Başbakanı Erna Solberg’in, Suriye’de DAEŞ saflarına katılan iki çocuk annesi 29 yaşındaki Pakistan asıllı Norveç vatandaşı bir kadını çocuklarıyla birlikte geçen cuma günü ülkeye getirtmesi, hükümet krizi yarattı.

DAEŞ’li kadın Norveç hükümetini sarstı

Hükümet ortağı aşırı sağ eğilimli İleri Adım Partisi lideri ve Maliye Bakanı Siv Jensen, dün sabah başbakan Solberg ile görüşerek yeni “koşullar listesi” sundu. Görüşme sonrası partinin yürütme kuruluyla kriz toplantısı yapan Jensen, hükümetten çekildiklerini açıkladı. Koalisyondan ayrılan Jensen, Solberg’i başbakan olarak göstermeye devam edeceklerini belirtti.

Haberin Devamı

Norveç koalisyonun büyük ortaklarından İleri Adım Partisi’nin çekilmesiyle Solberg’in hükümeti zayıfladı. Koalisyon şimdilik Liberal Parti ve Hıristiyan Halk Partisi ortaklığıyla devam edebilecek. Ancak uzmanlar, Başbakan Solberg’in yeni yasa çıkarmak için dışardan destek almak zorunda kalacağını vurguluyor.

Öte yandan daha önce yaptığı açıklamada Suriye ve Irak’ta DAEŞ ile El Nusra saflarına katılan hiçbir Norveç vatandaşını geri getirmeyeceklerini açıklayan Başbakan Solberg, kendisini savundu. Solberg, kadının, çok ciddi hastalığı bulunan 5 yaşındaki oğlu nedeniyle ülkeye getirildiğini belirtti, “Norveç vatandaşı bir çocuğun Suriye’de ölmesi riskini alamazdım” dedi. Suriye’de DAEŞ lider kadrosundan biriyle evlenen genç kadın, iki çocuğuyla birlikte  başkent Oslo’ya getirilmişti.