Dünya Dendias, Türkiye'yi şikâyete gitti!

Dendias, Türkiye'yi şikâyete gitti!

18.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye ile Libya arasındaki denizcilik ve hidrokarbon anlaşması, Yunanistan’ı tedirgin etmeye devam ediyor.

Dendias, Türkiyeyi şikâyete gitti

Lüksemburg’da düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Konseyi Toplantısı’na giderken dün açıklamalarda bulunan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, AB’deki muhataplarına Türkiye ile Libya arasındaki deniz bölgelerinin ve kaynaklarının kullanılmasını içeren anlaşmanın “yasadışı ve geçersiz” olduğunu söyleyeceğini belirtti.

Dendias, Konsey’e, anlaşmanın Akdeniz’de istikrar ve güvenlik konusunda ilave tehlikeler yarattığını iletme fırsatı da elde edeceğini söyledi. AB Dışişleri Bakanları’nın bir araya geleceği toplantının ana gündemi Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları olacak. Toplantıda Lübnan ile İsrail arasında imzalanan deniz sınırı anlaşması dahil bölgesel konuların da ele alınacağı kaydedildi.

TARTIŞMA YARATAN GÖRÜNTÜ

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler (BM), haftasonu Türkiye-Yunanistan sınırında 92 göçmenin çıplak bir şekilde bulunduğu üzücü olayı kınadı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği göçmenlerin durumunun son derece “rahatsız edici” olduğunu vurgularken, “derin üzüntü duyduğunu” belirttiği konu hakkında bir soruşturma başlatılması gerektiğini açıkladı. Yunan polisi, çoğunluğu Afganistan ve Suriye’den gelen göçmenlerin Meriç Nehri’ni geçtikten sonra sınıra yakın bir yerde bulunduğunu açıkladı. Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis, Türkiye sınırından kıyafetleri alındıktan sonra Yunanistan tarafına botlarla gönderildiğini öne sürdü. Ancak BM Yüksek Komiserliği sözcüsü Stella Nanou, grubun arasında çocukların da bulunduğunu belirterek, koşulların net olmadığını söyledi. Sözcü Nanou, “Aşağılayıcı ve zalim muameleye her zaman karşıyız ve gördüklerimiz şok edici. Koşullar net olmadığı için tam bir soruşturma istiyoruz” ifadelerini kullandı. “BBC” de Yunan Bakanın iddialarını doğrulatamadığını bildirdi.

Haberin Devamı

Dendias, Türkiyeyi şikâyete gitti

TÜRKİYE'DEN SERT TEPKİ

Türkiye’den Yunanistan’a tepki gösteren sert açıklamalar peş peşe geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Yunan Göç Bakanı Mitorakis’in sözlerine karşı “Yunanistan gibi en haksız durumda bile haklı görünmeye çalışmak için gerçekten utanmaz ve aymaz olmak gerekiyor” derken, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Yunanistan’ı mültecilere karşı takındığı insanlık dışı tavırdan bir an önce vazgeçmeye, Türkiye’ye yönelik temelsiz, asılsız suçlamalara son vermeye ve devlet ciddiyetine davet ediyoruz.” ifadesini kullandı. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı da “Manipülasyonlar ve sahtekarlık için değil, insan haklarına uymak için zaman ayırın! Biraz medeni olun” dedi.