Dünya Diplomasi çabası...

Diplomasi çabası...

21.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ukrayna krizine diplomatik çözüm için çabalar sürerken, Kremlin, Ukrayna'yı ne zaman işgal edeceğine ilişkin verilen tarihlerin "provokasyon" olduğunu öne sürdü. Belarus ise, Rus birliklerinin kalmaya devam edeceğini açıkladı.

Diplomasi çabası...

DIŞ HABERLER - Rusya-Ukrayna gerilimi tüm hızıyla devam ederken, krize diplomatik çözüm bulunması yönündeki çabalar da devam ediyor. Nitekim dün telefonda görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, krize diplomatik çözüm aranması konusunda anlaşırken, Kiev'den de "Diplomatik yolla barışı sağlamak için her şeyi yapacağız" açıklaması geldi.

Haberin Devamı

Yabancı ajanslara göre Elysee Sarayı, Macron ile Putin'in Ukrayna'da ateşkes sağlamak için çalışma grubu toplantısı organize etme konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı. Elysee Sarayı ayrıca, Macron ile Putin'in yoğun diplomatik çalışma yürütme konusunda da anlaştığını, Fransız Dışişleri Bakanı'nın Rus mevkidaşı Sergei Lavrov ile görüşeceğini bildirdi. Elysee, "Macron ve Putin'in yoğunlaştırmayı kabul ettiği diplomatik çalışmanın sonucu, uygun koşullar altında Avrupa'da barış ve güvenliğin yeni mimarisinin tanımlanacağı bir zirve olmalıdır" açıklaması yaptı.

ILIMLI MESAJLAR

Macron ile görüşen Ukrayna lideri Vlodimir Zelenskiy de, bölgede ateşkes ilan edilmesini desteklediğini belirtirken, "Biz barış sürecinin yoğunlaştırılmasından yanayız. Üçlü Temas Grubu'nun beklemeksizin toplanmasını ve derhal tam ateşkesin başlatılmasını destekliyoruz" dedi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba ise, "Diplomatik yolla barışı sağlamak için her şeyi yapacağız" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgal senaryosunun" ilerlemeye devam ettiğini öne sürerken, buna karşılık savaşın hala önlenebilir olduğunu belirtti. CNN'e konuşan Blinken, "Daha önce de ifade ettiğim gibi, gerçek bir işgale neden olan her şey şu anda gerçekleşiyor gibi görünüyor" derken, ABD Başkanı Joe Biden'ın, savaşı önlemek için Rusya Devlet Başkanı Putin ile herhangi bir formatta görüşmeye istekli olduğunu ifade etti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da, Putin’in Rusya’nın Ukrayna’yı ne zaman işgal edeceğine ilişkin tarihlere kulak asmadığını, bunların provokasyondan ibaret olup gerginliği tırmandırdığını söyledi. Peskov, "Rusya tarihi boyunca hiç kimseye saldırmamıştır. Onca savaşı yaşamış bir ülke olarak Rusya, 'savaş' kelimesini telaffuz etmeyi dahi istemiyor" diye konuştu. Rusya’nın ABD Büyükelçisi Anatoliy Antonov da “İşgal yok, böyle bir plan da yok. Hiçbir ülkenin topraklarını ele geçirmeye çalışmıyoruz” dedi.

Öte yandan Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk'taki gerginliğin sürdüğü, son 24 saatte bölgeden 50 binden fazla kişinin kontrol noktaları üzerinden Rusya sınırını geçtiği bildiriliyor.

Haberin Devamı

BELARUS: TATBİKATLAR SÜRECEK

Belarus Savunma Bakanı Viktor Hrenin, Ukrayna’nın doğusunda Donbas’ta durumun kötüleşmesi ve sınırlardaki askeri faaliyetlerin artması nedeniyle Rusya ile yapılan ortak tatbikatların süreceğini duyurdu. Ukrayna sınırına yakın bölgelerdeki askeri faaliyetlere dikkat çeken Hrenin, “Bu faaliyetlerin artması ve Donbas’taki durumun ağırlaşmasıyla ilgili Belarus ve Rusya devlet başkanları, tatbikatlara devam edilmesine karar verdi” dedi. Batı’da “Doğulu komşular” ile savaşın kaçınılmaz olduğu fikrinin insanların bilincine yerleştirildiğini belirten Hrenin, Batı’nın, Belarus için de geçerli olan Rusya’nın Avrupa’nın güvenlik mimarisinde çizdiği “kırmızı çizgileri” reddettiğini dile getirdi.