Dünya Dışişleri Bakanı Davutoğlu İrlanda’da

Dışişleri Bakanı Davutoğlu İrlanda’da

10.03.2010 - 18:43 | Son Güncellenme:

.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu İrlanda’da

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İrlanda ile görüş alışverişlerini sıklaştırmaya karar verdiklerini, Avrupa’nın iki ayrı ucunda yer alan Türkiye ve İrlanda’nın Avrupa’nın geleceğine bakışlarının aynı olduğunu söyledi.
Davutoğlu, İrlanda’ya yaptığı iki günlük resmi ziyaretin ilk gününde, Dışişleri Bakanı Micheal Martin ile bir araya geldi. Heyetler arası görüşmelerin ardından basına açıklamada bulunan Davutoğlu ve Martin, ilişkilerin geliştirilmesi üzerinde durduklarını bildirdiler.
İki ülke arasında görüş alışverişlerini sıklaştırmaya karar verdiklerini bildiren Davutoğlu, “İrlanda ve Türkiye’nin Avrupa’nın iki ayrı ucunda yer aldığını, ancak Avrupa’nın geleceğine ilişkin bakışlarının aynı olduğunu” belirtti.
Davutoğlu, iki ülke halklarının pek çok benzerlikleri olduğuna, Türklerin ve İrlandalıların değerlerine ve geleneklerine bağlı olduklarına işaret etti.
Ziyaretinin İrlanda Cumhurbaşkanı Mary McAleese’nin Türkiye’ye yapacağı ziyaret öncesine denk geldiğine dikkati çeken Davutoğlu, iki ülke iş çevrelerinin birlikte çalışmalarının teşvik edilmesine, eğitim, turizm ve diğer alanlarda işbirliğine hazır olduklarını ifade etti.
Türkiye’de binlerce İrlandalı’nın yaşadığını kaydeden Davutoğlu, “Türkiye’deki İrlandalılar sadece misafirimiz değil, aynı zamanda toprağın sahipleridir de” dedi ve onların yaşamını kolaylaştırmak için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.
Davutoğlu, Türkiye-AB ilişkilerinde “İrlandalı dostların görüş ve tavsiyelerinin önemine” işaret etti ve iki ülkenin diğer uluslararası konularda benzer görüşleri paylaştığını bildirdi.

Haberin Devamı

MARTIN
İrlanda Dışişleri Bakanı Martin de Davutoğlu’nun ülkesine yaptığı ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirerek, “son derece olumlu” bir görüşme yaptıklarını kaydetti. Martin, ikili ilişkiler ve Türkiye’nin AB üyeliğinin yanı sıra diğer küresel konuları ele aldıklarını belirtti.
Bir soru üzerine, Gazze’deki duruma değinerek, Orta Doğu konusunda Türkiye ve İrlanda’nın yaklaşımlarının aynı olduğunu ifade eden Martin, Türkiye’nin bölgedeki sorunların barışçıl yoldan çözümüne katkılarını takdirle karşıladıklarını söyledi.
Martin, Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyip desteklemedikleri yönündeki bir soruya, AB Konseyinde Türkiye’nin üyeliğiyle ilgili yapılan toplantıların sonuçlarını destekledikleri yanıtını verdi.
Türkiye’nin AB ile müzakerelerini sürdürdüğünü hatırlatan Martin, süreç içindeki bazı konuların üstesinden gelinmesi konusunun da toplantıda ele alındığını bildirdi.
Davutoğlu-Martin görüşmesinde iki ülke arasında iş ilişkilerinin geliştirilmesi ve eğitimde işbirliği çerçevesinde İrlanda’nın Türkiye’ye vize kolaylığı sağlaması konusunun da gündeme geldiği belirtildi.
İrlanda Dışişleri Bakanı Martin’in Elazığ depremi dolayısıyla Davutoğlu’na taziyelerini de sunduğu öğrenildi.