Dünya Doğalgazda kriz patladı!

Doğalgazda kriz patladı!

22.06.2010 - 15:06 | Son Güncellenme:

Rusya'nın borcunu ödemediği gerekçesiyle gazını kestiği ülkeden tüm Avrupa'yı şoke eden hamle...

Doğalgazda kriz patladı

Rusya’nın borcunu ödemediği gerekçesiyle gaz miktarını azalttığı Belarus da Moskova’nın bu adımına toprakları üzerinden Avrupa’ya giden transit gazı keserek karşılık verdi.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesinde yaptığı açıklamada, "Sizi gaz savaşına dönüşen çatışma konusunda bilgilendirmek isterim" dedi.

Rusya’nın da kendilerine Avrupa’ya gaz transiti borcu olduğunu belirten Lukaşenko, "Hükümete Gazprom transit ücretini ödeyene kadar Avrupa’ya gaz transitini durdurması talimatı verdim" dedi.

Gazprom’a borçlarının olmadığını yineleyen Lukaşenko, "Onların (Gazprom’un) bize transit için 260 milyon dolar borcu var" ifadesini kullandı.

Rusya 192 milyon dolar civarındaki borcunu ödemediği gerekçesiyle Belarus’a gönderdiği gazın miktarını bugün yüzde 30 oranında azaltmıştı.

Gazprom’un Belarus’un kendilerinden aldığı gazın parasını ödemediği açıklamasına karşın Belarus da Gazprom’un kendilerine 260 milyon gaz geçiş borcu olduğunu savunuyor.

Gazprom’dan gazı en düşük fiyata alan ülke olan Belarus, Moskova’nın son yıllarda fiyatların artırılması talebine "Eğer yakın ilişki konusunda ciddiyseniz gaz ve petrolü ucuz fiyata almalıyız" tezini savunuyor.

Avrupa’nın doğal gaz ihtiyacının yüzde 25’ni karşılayan Rusya, bu gazın yüzde 80’lik bölümünü Ukrayna, yüzde 20’lik bölümünü de Belarus üzerinden gönderiyor.

Rus haber ajansı RİA Novosti, Belarus’un Rusya’nın bu yılın ilk çeyreği için bin metre küp gaz için 169, ikinci çeyreği için de 185 dolarlık fiyatını kabul etmediğini belirterek, Minsk’in Rusya’nın teklifinin aksine tüm yıl için bin metre küp gaz için 150 dolar ödeme konusunda ısrar ettiğini duyurdu.

Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov bugün yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın topraklarından geçen doğal gaz miktarını artırmaya hazır olduğunu belirterek, "Biz yılda 15-20-30 milyar metre küp daha fazla gaz gönderebiliriz. Eğer böyle bir şey gerekli olursa Avrupa’ya teslimat konusundaki yükümlülükleri yerine getirmede Ukrayna ilk seçenek olacak" dedi.