Dünya Doğu Guta’da tepki çeken takas

Doğu Guta’da tepki çeken takas

29.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Jan Egeland, Doğu Guta’daki çocukların tahliyesinin pazarlık aracı olarak kullanıldığını belirtti.

Doğu Guta’da tepki çeken takas

BBC’ye konuşan Egeland, muhalif grupların hasta çocukların tahliye edilmesi karşılığında ellerindeki bazı Suriye hükümeti çalışanlarını bırakmayı kabul ettiğini anladıklarını belirtti. “Eğer hasta çocuklarla gözaltındakileri takas ediyorsanız, aranızdaki mücadelede çocukları pazarlık kozu haline getiriyorsunuz demektir” diyen Egeland, “Hasta çocukları, esirler karşılığında salıvermek, çocukların savaşta pazarlık aracı olması iyi bir anlaşma değil” ifadelerini kullandı.
Anlaşma, bölgede hakim olan Ceyş-ül İslam örgütü tarafından da doğrulandı. Kızılhaç’ın da katıldığı görüşmelerde, rejimle muhalif gruplardan Ceyş-ül İslam arasında dolaylı olarak anlaşma sağlandı.
Söz konusu anlaşma, rejimin Doğu Guta’dan 29 acil hastanın çıkmasına izin vermesi karşılığında Ceyş-ül İslam’ın aynı sayıda Suriye askerini serbest bırakmasını öngörüyor. Buna göre, sağlık durumu kritik olan hastalardan 16’sı Kızılhaç ekibi tarafından bölgeden çıkartılarak Şam’daki hastanelere kaldırıldı.

Korkunç tablo
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 2017’nin çatışma bölgelerindeki çocuklar için “kabus yıl” olduğunu, çocuklara yönelik saldırılarınsa “şok edici” seviyeye ulaştığını açıkladı. UNICEF’in raporunda, savaş ve çatışmaların ortasındaki çocukların giderek daha fazla silah olarak kullanılmaya başlandığı belirtildi. Irak, Suriye, Yemen, Nijerya, Güney Sudan ve Myanmar, uluslararası hukuka aykırı olarak çocukların çatışmanın ortasına çekildiği başlıca ülkeler arasında yer aldı. Rapora göre çocuklar tecavüz, zorla evlilik, alıkoyma ve köleleştirme gibi korkunç uygulamalara maruz kaldı.
Raporda, Boko Haram örgütünün 2017’de Nijerya ve Kamerun’da en az 135 çocuğu intihar eylemlerinde canlı bomba olarak kullandığı da hatırlatıldı.