Dünya Doğu Guta’dan kaçış başladı!

Doğu Guta’dan kaçış başladı!

16.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suriye’nin başkenti Şam’ın Doğu Guta bölgesinden son dönemde yaşanan en büyük kaçış dün gerçekleşti. Rejim güçlerinin ablukası altında olan ve yaklaşık 400 bin kişinin yaşadığı tahmin edilen bölgeden dün çok sayıda sivil çıkmayı başardı.

Doğu Guta’dan kaçış başladı

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Doğu Guta’da yaşadıkları yerleri terk edip rejim kontrolündeki bölgeye geçenlerin sayısının 12 bin 500’e yükseldiğini belirtti. Gözlemevi, sivillerin Kafr Batna, Hammuriye, Hisren ve Saqba kasabalarını tahliye ettiğini söyledi. Devlet televizyonunda yayınlanan görüntülerde de çok sayıda kadın ve çocuğun eşyalarıyla evlerini terk ettikleri görüldü. Reuters haber ajansına göre de dün bölgeden binlerce sivil tahliye edildi. Yaklaşık bir ay önce rejimin ağır bombardımanı ve hava saldırıları nedeniyle bölgede sıkışan sivillere, ilk kez bu yoğunlukta tahliye sağlanmış oldu. Rejim güçlerinin bölgedeki ilerleyişi ise devam ediyor.

Haberin Devamı

Doğu Guta’dan kaçış başladı

Savaş suçu

Muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta’da yaklaşık 400 bin kişi 5 yıldır abluka altında yaşıyor. Doğu Guta, Astana anlaşmalarında “Gerginliği Azaltma Bölgesi” ilan edilmesine rağmen Rusya’nın garantörlüğünü üstlendiği Esad rejimi, geçen yıl nisan ayından itibaren bölgeye yönelik ablukasını sıkılaştırıp, son aylarda da saldırılarını şiddetlendirdi. İnsani krizin derinleştiği bölgede, yüzlercesi acil durumda olan binlerce sivil hasta tahliye edilmeyi bekliyor. BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu geçen hafta, rejimin, Doğu Guta’da sivillere karşı kimyasal silah kullanmak, halkı açlığa sürüklemek ve tıbbi tahliyeleri engellemek gibi bir dizi fiille savaş suçu işlendiğini duyurmuştu.