Dünya Doğu Guta’dan tahliyeler başlayabilir

Doğu Guta’dan tahliyeler başlayabilir

12.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Rusya’nın Suriye’deki tarafları uzlaştırma merkezi yetkilisi Vladimir Zolotuhin, Doğu Guta’daki silahlı grupların, buradan aileleriyle güvenli bir biçimde ayrılmaları karşılığında onlarca sivilin de bölgeyi terk etmesine izin verebileceklerini belirtti.

Doğu Guta’dan tahliyeler başlayabilir

Rus haber ajansı Sputnik’in bildirdiğine göre Zolotuhin, uzlaştırma merkezi yetkilileri ve Suriye ordusunun, sivillerin Doğu Guta’dan ayrılabilmeleri için buradaki silahlı grupların üyeleri ile görüşmelere devam ettiğini söyledi. Zolotuhin’in anlattığına göre Dogu Guta’daki militanlar şu anda aileleriyle birlikte güvenlik garansiyle bölgeden ayrılmaları karşılığında onlarca sivilin buradan ayrılmasına izin verme ihtimalini değerlendiriyor. Daha önce Doğu Guta’daki 13 militanın, insani koridordan geçip burayı terk ettiği ve İdlib’e gönderildiği açıklanmıştı.

Haberin Devamı

Halep’in doğu mahallelerinden Aralık 2016’da tahliye edilen militanlar da aileleriyle İdlib’e yerleştirilmişti. İdlib ayrıca, Astana süreci sayesinde Suriye’de oluşturulan dört gerilimi azaltma bölgesinden biri.

Bu arada Suriye Dışişleri Bakanlığı, daha önce militanların kontrol ettiği bölgelerde 24 ton kimyasal madde bulunduğunu öne sürdü. Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, yaptığı açıklamada, “Batılı ülkeler sadece Suriye hükümet güçlerinin kimyasal silah kullandığını kanıtlamak istiyor. Biz ise büyük bir kimyasal madde üretimini tespit ettik. Bu konuda birçok kez açıklama yaptık, ancak Batı sadece teröristlere kulak vermek istiyor” diye konuştu. Mikdad, Suriyeli uzmanların militanların daha önce kontrolünde tuttuğu bölgelerde 24 ton kimyasal madde bulduklarını da sözlerine ekledi. Şam rejimi, özellikle Doğu Guta’da kimyasal silah kullanmakla suçlanıyordu.

Haberin Devamı

Öte yandan Suriyeli bakanın iddiasına rağmen, ABD’den kimyasal silah uyarısı geldi. ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, kimyasal gazların bir silah olarak kullanılmasının “aptalca” olacağını vurgulayarak, Suriye rejimini uyardı. Umman’a giderken, uçaktaki gazetecilere açıklama yapan Mattis, kendilerine Şam rejimine bağlı birliklerce klor gazı kullanıldığına dair bazı bilgiler geldiğini, bunları ciddi şekilde araştırdıklarını söyledi.