Dünya Donbas’ta çok şiddetli mücadele

Donbas’ta çok şiddetli mücadele

25.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatı devam ederken, çatışmalar son dönemde Donbas bölgesindeki Severodonetsk kasabası çevresinde şiddetleniyor. Rus güçlerinin Donetsk’te bazı kazanımlar elde ettiği ifade ediliyor. Sert bir mücadelenin yalandığı bölgede iki taraftan da çok sayıda kayıp olduğu belirtiliyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Donbas’taki mücadelenin ‘Avrupa topraklarında İkinci Dünya Savaşı’ndan beri görülen en büyük savaş olduğu’ ifadelerini kullandı.

Donbas’ta çok şiddetli mücadele

 

Öte yandan güneyde ele geçirdikleri bölgelerde sağlanan kontrolü kuvvetlendirmeye çalışan Ruslar, Herson kentinde bir askeri üs kurulmasını gündeme getirdi. Rus haber ajansı RIA Novosti’ye konuşan bölgedeki Moskova yanlısı yönetimin liderlerinden Kirik Stremusov, “Herson’da bir Rus askeri üssü, bölgenin ve sakinlerinin güvenliğini garanti eder” dedi. Stremusov, “Herson bölgesinde bir Rus askeri üssü olmalı. Bunu talep edeceğiz, tüm nüfus bunu istiyor” diye konuştu. Rusya’nın işgal ettiği bölgelerde Rus rublesi kullanılmaya başladı ve sadece Rusya yanlısı yayınlara izin veriliyor.

Haberin Devamı

‘Artık karşımızda’

Bu arada Kremlin, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları nedeniyle önceki gün Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) ofisinden istifa ettiğini açıklayan diplomat Boris Bondarev’e ilişkin yorum yaptı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Bondarev’in takındığı tavır nedeniyle görevden alındığını hatırlatarak, “Bay Bondarev, artık yanımızda değil karşımızda” dedi. Rusya’nın BM Cenevre Daimi Temsilciliği müsteşarlarından Bondarev, yabancı meslektaşlarına yazdığı mektupta “20 yıllık diplomatik kariyerim boyunca, dış politikamızın farklı dönüşlerini gördüm, fakat ülkemden hiç bu yüzyılın 24 Şubat’ındaki kadar utanmadım” demişti.

Donbas’ta çok şiddetli mücadele

Ukrayna’nın ikinci büyük kenti olan Harkov’da yaklaşık 3 aydır, sadece Rus saldırıları nedeniyle sığınan halkı ağırlayan metro, yeniden normal seferlerine başladı.